BBC: Kineski predsednik priprema mornaricu za ratovanje

PinterestFacebookTwitterShare

Kako prenosi britanski BBC, kineski predsednik Hu Jintao rekao je komandantima mornarice da trebaju ubrzati svoj razvoj i “pripremiti za ratovanje”.

Kina ima teritorijalnih nesporazuma sa nekoliko država u Južnom kineskom moru, a zaoštrili su se i odnosi sa SAD-om koji širi svoju prisutnost u regiji.
 
Nakon komentara kineskog predsednika, u SAD-u su rekli da Kina ima pravo na svoju odbranu. “Niko ovde ne želi svađu”, rekao je portparol Pentagona admiral Džon Kirbi agenciji AFP. “SAD neće odricati pravo nijednoj zemlji da razvija mornaricu.”
 
Kina je nedavno dobila svoj prvi nosač aviona i često se govori o ambicijama sa mornaricom. Ali, njihova vojska se još uvek primarno oslanja na snage u vojnim bazama pa su sposobnosti njihove mornarice još uvek mnogo lošije od onih američke mornarice. Na susretu sa komandantima Hu je rekao da trebaju ubrzati transformaciju i modernizaciju mornarice i obaviti šire pripreme za ratovanje kako bi dali veći doprinos nacionalnoj sigurnosti.

Filipini i Vijetnam često su optuživali Kinu za otvorenu agresiju u regiji. Oni su među državama koje “polažu pravo” na ostrva u Južno kineskom moru u nadi da tamo ima nalazišta nafte i gasa. Američki predsednik je prošlog meseca najavio da SAD širi svoju prisutnost u regiji pa će marinci biti trajno smešteni u bazi na severu Australije.

Analitičari su tvrdili da je SAD-ov potez direktan odgovor na kineske pokušaje dominiranja u regiji.