Postoji konsenzus o uvođenju zabrane izvoza nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Evropski komesar za energetiku Ginter Ojtinger rekao je juče da postoji konsenzus među članicama EU o potrebi za uvođenje zabrane na izvoz iranske nafte u evropski blok.
 
Na pitanje da li postoji sličan konsenzus Ojtinger je pozitivno odgovorio, ali nije želeo da komentariše kada bi slična zabrana mogla biti sprovedena. On je naglasio da smatra da bi zabrana trebala biti proširena kako bi tu bile uključene SAD i Rusija. SAD su zabranile uvoz nafte iz Irana od Islamske Republike.
 
“Mislim da je zabrana izvoza nafte važan instrument, ali bi trebao biti integrisan u politike svih većih zemalja poput SAD i naravno Rusije. Što ih je više to bolje. Trenutno, trebalo bi da to podržava celokupna EU i da iznese ovaj zajednički stav drugim većim zemljama”, rekao je Ojtinger.
 
Razgovori Zapada o eventualnom jačanju sankcija Iranu zbog sporne namene nuklearnog programa pojačani su od kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u novembru objavila izveštaj u kojem se navodi da postoje dokazi da je Teheran radio na proizvodnji atomske bombe. Teheran navodi da je nuklearni program u potpunosti namenjen u miroljubive svrhe, prvenstveno za stvaranje električne energije.
 
Američki Senat glasao je o meri kažnjavanja stranih finansijskih institucija u slučaju poslovanja sa iranskom Centralnom bankom, gde se slivaju glavni prihodi od izvoza nafte, dok EU razmatra uvođenje zabrane uvoza nafte iz Islamske Republike. Međutim, do sada ni Vašington niti Brisel nisu okončali svoje mere protiv trgovine nafte ili Centralne banke usled strahovanja od mogućeg uticaja na ionako slabu globalnu ekonomiju ukoliko bi zabranili protok nafte iz petog na svetu izvoznika nafte.