Agrokor prodaje Ledo zbog Merkatora?

PinterestFacebookTwitterShare

Agrokor bi mogao prodati Ledo u nastojanju da osigura potrebna sredstva za finansiranje kupovine slovenačkog Merkatora, objavila je juče Hina, a prenosi Jutarnji list.
 
U finansijskim krugovima kalkuliše se da bi Ledo na tržištu mogao postići cenu od 480 miliona eura, a kao mogućeg kupca agencije najčešće spominju multinacionalnu kompaniju Unilever.

Da je tako nešto moguće raspravljalo se u bankarskim krugovima još proletos, u doba prvih razgovora Agrokora s Merkatorovim vlasnicima. Banke koje su tradicionalni partneri koncerna tada su, iz razgovora s predstavnicima Agrokora, zaključile da je koncern “verovatno spreman” prodati neke delove svojeg poslovanja kako bi učvrstio finansijsku konstrukciju za potencijalno preuzimanje Merkatora, Agrokoru bitnog zbog jačanja pozicije u regiji.
 
Saopštenje koje je Uprava Leda uputila Zagrebačkoj berzi pokazuje da u Agrokoru zaista razmišljaju o takvom potezu. “Većinski vlasnik Agrokora obavestio je Upravu Leda da se razmatraju različite strateške opcije vezano za biznis sladoleda i smrznute hrane, a koje eventualno mogu uključivati i prodaju portfelja. Odluka o prodaji nije donesena”, stoji u saopštenju. Uprava najavljuje da će u skladu s pravilima Berze pravovremeno obavestiti tržište “dođe li do ikakvih novih informacija koje bi predstavljale materijalne činjenice”.

Ledovo saopštenje stiglo je kao odgovor na pitanje Zagrebačke berze koja je u utorak, zbog neproverenih medijskih natpisa o mogućoj prodaji Leda Unileveru, deonice Leda svrstala u segment promatranja. Deonice Leda protekla je dva dana na berzi porasla na 5442 kune, a današnji promet od 620.000 kuna do 14 sati (dan ranije 256.300 kuna) jasan je znak da je tržište priču o potencijalnom preuzimanju shvatilo ozbiljno.