INA ne napušta Siriju

PinterestFacebookTwitterShare

Kako piše hrvatski Vjesnik, uprkos sve krvavijem građanskom ratu, u kojem je prema podacima UN-a dosad poginulo više od 4000 ljudi, INA je odlučila da stotinak njenih radnika zasad ne napuštaju tu zemlju i tamošnja radilišta.
 
Na to ih zasad nije podstaknula ni činjenica da je, uz ostale, svoje poslove u Siriji odlučila da prekine i jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija britansko-holandski div Shell, kao ni to da sada već i arapske zemlje preporučuju svojim državljanima da zbog vlastite sigurnosti napuste Siriju. Tako je nakon Saudijske Arabije, Bahreina i Katara ovih dana i Kuvajt pozvao svoje državljane da napuste zemlju. No, takvu odluku u INA-i objašnjavaju rečima da svakodnevno kontinuirano motre razvoj događaja i u skladu sa time prilagođavaju svoje dalje korake.

„Ina je izradila kompleksan sveobuhvatni plan za vanredne situacije koji se sastoji od niza koraka i mera te smo se u tom smislu pripremili i za različite scenarije, s obzirom na to da nam je sigurnost našeg osoblja na prvom mestu“, odgovorili su u Ini na pitanje planiraju li zbog sigurnosti svojih zaposlenih do smirivanja stanja da prekinu svoje poslove u Siriji i evakuišu radnike.
 
Vesnik iz INA-e neslužbeno saznaje da njihovi radnici na nekoliko radilišta širom Sirije zasad nisu ugroženi u sukobima pa normalno rade. Osim toga, u INA-i tvrde da je u slučaju potrebe sve spremno za njihovu hitnu evakuaciju i dogovoren čarter let kojim bi se vratili u Hrvatsku. Zbog toga, kao i zbog činjenice da je Sirija njihov izrazito najveći i najisplativiji projekt u inostranstvu, u INA-i pokušavaju tamošnju proizvodnju da ne prekidaju dok to uistinu zbog ugrožene sigurnosti radnika ne bude nužno. U INA-i zasad nisu objasnili hoće li nedavna odluka Europske unije da dodatno postroži sankcije Siriji uticati na njihove tamošnje poslove, navodi Vjesnik.