Smanjiti potrošnju struje na Kosovu

PinterestFacebookTwitterShare

Građani severa Kosova pozvani su da smanje potrošnju električne energije i da redovno plaćaju račune. U poslednja tri meseca značajno opala naplata.
 
Direktor „Elektrokosmeta“ u Kosovskoj Mitrovici Radoje Krečković je rekao da Elektropivreda Srbije severu Kosova isporučuje struju iz uvoza.
 
Građani na severu Kosova struju plaćaju po istoj ceni kao i u Srbiji, ali ne plaćaju porez na dodatu vrednost (PDV) od 18 odsto, niti pretplatu za RTS.
 
Krečkoviće je za televiziju „Most“ iz Zvečana rekao da je „dalekovod od Novog Pazara do Valača jedini kojim se sever Kosmeta napaja električnom energijom i ne može da podmire sve potrebe potrošača sa tog područja“.

„U proseku se za 10 odsto gotovo svakog dana povećava opterećenje čime se rizikuje da ponovo dođe do havarije na tom dalekovodu“, rekao je Krečković.

„Ukoliko 22.000 potrošača u isto vreme ugasi samo po jednu sijalicu, biće to velika ušteda i uticaće na bolji napon“, rekao je Krečković i dodao da se preduzimaju mere da se očuva „biloški minimum rada“ hidroelektrane „Gazivode“ u Zubinom Potoku koja ima teškoće zbog velike suše.

On je apelovao na građane da izmiruju račune za utrošenu električnu energiju jer je poslednja tri meseca naplata značajno opala.