Suficit u izvozu hrane veći za 42,9 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

U razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom, Srbija je za deset meseci zabeležila suficit od 1,24 milijarde dolara, što je za čak 42,9 odsto više nego u istom periodu lane, objavila je danas Privredna komora Srbije.
 
Od januara do oktobra 2011. Srbija je izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od 2,19 milijardi dolara, što je rast od 31,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 22,3 odsto.
 
Istovremeno, vrednost uvoza iznosi 949,3 miliona dolara ili za 18,5 odsto više u odnosu na isto vreme prošle godine, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu zemlje od 5,8 odsto. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 230,8 odsto.
 
Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stanković ukazao je da su najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu za deset meseci bili – žuti kukuruz (336,8 miliona dolara), rafinirani šećer od šećerne repe (108,5 miliona dolara) i zamrznuta malina „roland“ (86,7 miliona dolara).
 
„Merkantilna pšenica je izvezena u vrednosti od 76,7 miliona dolara i jestivo ulje od suncokreta u vrednosti od 69,2 miliona dolara“, dodao je on.
 
Posmatrano po odsecima, u izvozu dominiraju robne grupe: žita i proizvodi na bazi žita u vrednosti od 598,3 miliona dolara, sa učešćem od 6,1 odsto u ukupnom robnom izvozu i voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 533,6 miliona dolara i učešćem od 5,4 odsto u ukupnom robnom izvozu.
 
Stanković je naveo da na uvoznoj strani među agrarnim proizvodima dominira tradicionalno grupa ,,nekonkurentnih“ proizvoda koji se ne gaje u našoj zemlji – sirova kafa, za koju je plaćeno 78,3 miliona dolara, banane (32,5 miliona dolara) i pomorandže (21 miliona dolara).
 
Po ostvarenoj vrednosti u uvozu, najzastupljeniji su odseci: voće i povrće sa vrednošću uvoza od 232,7 miliona dolara (čije je učešće u ukupnom uvozu oko 1,4 odsto) i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 152,1 miliona dolara, čije je učešće u ukupnom uvozu od 0,7 odsto.
 
Spoljnotrgovinska razmena proizvodima agrarnog porekla bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, izjavio je Stanković. On je precizirao da zemlje članice Evropske unije učestvuju sa oko 48 odsto u izvozu Srbije sa proizvodima agrarnog porekla, a drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, gde je Srbija plasirala oko 46 odsto ukupno ostvarene vrednosti izvoza agrarnih proizvoda.