Ipak bez restrikcija struje u RS

PinterestFacebookTwitterShare

Iako su poslednje padavine u BiH daleko od dovoljnih da bi obezbedile dovoljne količine vode u hidrosistemima RS, do restrikcija struje u RS ipak neće doći, tvrde u “Elektroprivredi RS”.
 
Tihomir Dabović, direktor Direkcije za upravljanje proizvodnjom “Elektroprivrede RS”, kaže da su količine kiše i snega koje su pale u utorak i sredu doprinele blagom porastu dotoka na svim rečnim slivovima, a time i do povećanja proizvodnje u hidroelektranama.
 
“Ove količine ipak su nedovoljne za ostvarivanje planiranih dnevnih proizvodnji za decembar”, rekao je Dabović.
 
On je dodao da se prema dostupnim prognozama očekuje nastavak padavina tokom vikenda, što bi u svakom slučaju trebalo da doprinese poboljšanju elektroenergetske situacije u ERS i regionu.
 
“Preduslov za dalje uredno snabdevanje naših potrošača je stabilan rad termoelektrana i dovoljne količine električne energije na slobodnom tržištu na kojem sada svakodnevno kupujemo nedostajuće količine električne energije”, objasnio je Dabović.
 
On je dodao da za potrebe snabdevanja domaćih potrošača ERS dnevno kupuje oko 1.500 megavat-časova električne energije iz zemalja regiona, po prosečnim cenama od oko 120 evra po megavat-času.
 
Iako se do sada polovina električne energije u RS proizvodila u hidroelektranama, trenutno učešće hidroelektrana u ukupnoj dnevnoj proizvodnji ERS iznosi oko 15 odsto, potvrdili su u ERS.
 
Najnovije padavine u istočnoj Hercegovini poboljšale su stanje na trebinjskim hidroakumulacijama, tako da je ponovo startovala proizvodnja struje na Hidroelektrani Trebinje 1.
 
U Hidroelektranama na Trebišnjici (HET) potvrđeno je da je počela proizvodnja struje u HE Trebinje 1 i HE Dubrovnik, koja takođe pripada sistemu HET-a.
 
Budući da će se padavine, prema prognozama, produžiti i u narednim danima, te da se vodom polako puni i podzemlje, u HET-u očekuju i veći dotok u hidrosisteme.
 
U Hidroelektranama na Vrbasu rekli su da u poslednjih 30 godina, koliko i postoji ovo preduzeće, nije zabeležen tako nizak nivo Vrbasa.
 
“U novembru je zbog suša proizvodnja električne energije ostvarena svega u 25-odstotnom iznosu”, rekao je Željko Stipanović, izvršni direktor HE na Vrbasu.
 
On je objasnio da bi slivu Vrbasa za poboljšanje loše hidroenergetske slike bile potrebne konstantne padavine koje bi trajale tri ili četiri dana, ili preciznije oko 15 litara kiše po metru kvadratnom.
 
Stipanović je rekao da su poslednje količine kiše i snega koje su pale daleko od dovoljnih za opravak sliva.
 
“Suša je trajala dugo i ona je bila zaista velika i duga da bi kratak period padavina mogao da napravi značajniju promenu”, rekao je Stipanović i dodao da se nada boljim prognozama.