Na krah evra kvota tri prema jedan

PinterestFacebookTwitterShare

Većina onih koji se klade u britanskoj kladionici Vilijam Hil veruje da će evro nestati do kraja 2012. godine.

„Opklade na opstanak zone evra idu u jednom jedinom smeru, igrači se klade samo na njegov nestanak“, naveo je predstavnik za štampu kladionice Grejam Šarp.

To je saopšteno dan pred dvodnevni samit Evropske unije na kojem će se govoriti o spasavanju zone evra. Vilijam Hil nudi kvotu od 3 prema 1 za nestanak zajedničke valute do 2013, što znači dobitak od tri funte na jednu uloženu funtu, ako se to dogodi.

Opklade se odnose i na prvu zemlju koja će napustiti zonu evra, a tu je favorit Grčka. „Ako jedna zemlja pokrene domino efekat (odlaska iz zone evra), kladimo se da će to biti Grčka, sa kvotom 1 prema 4“, dodao je Šarp.

Istovremeno, berlinski list Bild konstatuje da su ovo najvažniji dani za evro, jer će na samitu EU biti odlučeno da li naša valuta može biti spasena ili ne. Taj list navodi i da, dok se vodi borba za spas evra, „iz SAD stižu masivna ometanja“.

Bild, naime, podseća da „agencija ‘Standard end Purs’ dovodi zvanično u pitanje kreditnu sposobnost Nemačke i drugih zemalja. Time ugrožava celokupni spas evra. To je neodgovorno i nepromišljeno! Zašto stručnjaci Agencije ne mogu da sačekaju barem 72 sata, dok države članice EU na Samitu ne pokažu da li mogu da budu gospodar krize ili ne?“.

„Još jasnije rečeno: nama su potrebne agencije za procenu boniteta i gorke istine koje one sa sobom nose. Ali nama nisu potrebne pretnje. One na kraju svima štete – pa i verodostojnosti kreditnih agencija“, konstatuje taj list.