Đelić: 141 milion evra za mala i srednja preduzeća

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska komisija i banke odvojile su preko 140 miliona evra za razvoj malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu, rekao je Tanjugu potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić.

„Ovo je kruna trogodišnjih napora“, izjavio je Đelić, koji je inicijator ideje o formiranju regionalne investicione platforme, u pauzi sastanka Komiteta za investicioni okvir Zapadnog Balkana u sedištu Evropske investicione banke u Luksemburgu.

„To je šansa da omogućimo ljudima koji imaju energiju da rade, privređuju i ostanu u zemlji“.

Đelić je objasnio da će u finansiranju platforme u vrednosti od 141 miliona evra učestvovati Evropska komisija, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Sredstva će, kako je rekao, biti raspoređena u tri fonda – za inovacije, za razvoj i za garancije. Tako će mali i srednji privrednici, koji zbog finansijske krize teško dolaze do kredita, moći da konkurišu za neophodna sredstva.

Huber Kotonji, koji je na čelu sektora za regionalni poslovni razvoj Evropske investicione banke rekao je Tanjugu da je platforma „ključni, dosad najveći odobreni projekat“.

„Očekujem da će ohrabriti inovaciju i dovesti investitore“, rekao je on.

U Komitetu za investicioni okvir Zapadnog Balkana zastupljeni su predstavnici država iz celog regiona, dok na tabli pored naziva Kosova stoji oznaka – „Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, 1999“.

EIB daje tri miliona evra za Koridor 10


Evropska investiciona banka odobrila je danas u Luksemburgu donaciju od tri miliona evra za završetak auto-puta od Niša do bugarske granice, izjavio je za Tanjug Darius Skanapjeko, potpredsednik EIB.

„Ovo je vrlo važan projekat“, rekao je potpredsednik Skanapjeko pošto je sa Đelićem potpisao ugovor o donaciji u sedištu EIB.

Skanapjeko je izrazio veliko zadovoljstvo saradnjom sa Srbijom.

Novac će, kako je rekao Đelić, ići preduzeću Koridori Srbije koje bi uskoro trebalo da preuzme izgradnju i održavanje svih autoputeva u republici.

„Zahvaljujući ovom dvogodišnjem projektu, Koridori Srbije će moći da angažuju sve ljudske resurse kako bi deonica do Dimitrovgrada bila završena na evropskom nivou“, rekao je Đelić.

Đelić je istakao kako će „donacija biti dobro upotrebljena“.

Ranije u sredu, u zgradi EIB je izglasano formiranje investicione platforme od 141 miliona evra za razvoj malih i srednjih preduzeća zapadnog Balkana, u čijem finansiranju će, pored EIB, učestvovati i Evropska komisija i Evropska banka za obnovu i razvoj.

„To pokazuje da EIB, kao ključna finansijska institucija Evrope, i te kako angažuje svoje resurse za dobrobit zapadnog Balkana“, zaključio je Đelić.