Evropski dnevnik dobiće 500 srednjih škola

PinterestFacebookTwitterShare

Treće izdanje evropskog dnevnika „Mudar izbor“, koje će se uskoro naći u oko 500 srednjih stručnih škola u Srbiji i u kome će se učenici drugih razreda moći da upoznaju sa životom unutar Evropske unije, predstavljeno je danas na konferenciji za novinare. 

„Ovo je pravo vreme za predstavljanje ovakvog priručnika i u oko 500 škola će se naći oko 85.000 primeraka. Dnevnik je veoma važan za mlade ljude koji imaju pitanja o EU, kao na primer zašto smo je osnovali pre 50 godina i kako mi živimo u takvoj zajednici“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. 

On je napomenuo da u dnevniku srednjoškolci mogu da nađu bar deo odgovora na to, dodavši da je Srbija i dalje jedina zemlja van granica EU u kojoj učenici mogu da uče iz takvog priručnika. 

„Bitno je da im dnevnik objasni da smo mi demokratsko društvo, a u njemu mogu da pronađu i informacije kako da volontiraju i studiraju u okviru Evropske unije“, istakao je Dežer. „Želja nam je da motivišemo i učenike i nastavnike da raspravljaju o temama koje su u njemu zabeležene“, kazao je Dežer i napomenuo da će biti nagrađeno pet najboljih izveštaja nastavnika koji budu objasnili kako se najbolje koriste dnevnici. 

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović istakao je da je značaj ovih dnevnika u tome što u njemu učenici mogu da pročitaju kako to rade institucije u EU i dodao da će ga dobiti 3.600 nastavnika. 

„Mi se u ministarstvu trudimo da radimo projekte koji su u saglasnosti sa vrednostima evrospkog sistema i sa vrednosnim sistemom članica EU. Mi idemo ka budućnosti, pogotovo u sferi obrazovanja i to visokog, ali i na svim ostalim nivoima“ istakao je Obradović. 

On je poželeo da Srbija 9. decembra dobije status kandidata i da, kako je istakao, sledeći dnevnik „sadrži i temu pregovaranja“. 

„Onda bi srednjoškolci mogli da saznaju i koji su kriterijumi da država kandidat jednog dana postane punopravni član Evropske unije. Treba da znamo šta je deo vrednosnog sistema ostalih zemalja članica, pa da to postane i deo našeg“, napomenuo je ministar. 

Na pitanje zašto još ima škola koje nemaju uređene toalete, ministar je rekao da se za ulaganje u prosvetu izdvaja jako malo i da se ministarstvo trudi da sve pojedinačne slučajeve reše. On je istakao da će Srbija kad postane član EU moći da dobije više novca za obrazovanje, pa da će iz budžeta ministarstva moći više da se ulaže u infrastrukturu. 

„U poslednje tri godine otvorili smo 23 nove škole, a renovirali 853. Ako imate budžet gde je svega pet odsto na raspolaganju koji nisu deo ličnog dohotka, a od toga se izdvaja i za predškolsko, osnovno obrazovanje, za studenstki standard, investicije, stipendije.. onda tvrdim da se sredstva troše najracionalnije moguće u odnosu na novac kojim se raspolažemo“, kazao je Obradović. 

On je istakao i da svaka osnovna škola u Srbiji ima internet vezu, i da je svaka prošle godine dobila najmanje 30 kompjutera. 

„Iduće godine svaka srednja škola dobiće nove kompjutere“, dodao je ministar Obradović.