Još deset krivičnih prijava protiv Timošenkove

PinterestFacebookTwitterShare

Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je danas da je još deset krivičnih slučajeva otvoreno protiv bivše premijerke Julije Timošenko.
 
U saopštenju se navodi da se među pomenutim slučajevima nalazi i optužba prema kojoj se Timošenkova tereti za pokušaj podmićivanja sudija Vrhovnog suda 2003. godine i druga za prekoračenje ovlašćenja. Zvaničnici navode da je Timošenkova optužena i za zloupotrebu fondova dobijenih za prodaju kvota emisija gasova, koji stvaraju efekat staklene baštnje, i kupovinu vozila „Opel kombo“ po preteranim cenama. U oktobru je Timošenkova u slučaju za korupciju osuđena na sedam godina zatvora, trogodišnju zabranu obavljanja funkcije u vladi i novčanom kaznom u iznosu od 189 miliona dolara.

Osuđena je prema optužbama za zloupotrebu položaja prilikom potpisivanja ugovora o isporuci gasa iz Rusije 2009.
 
Presuda je naišla na kritike međunarodne zajednice. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države saopštile su da je presuda Timošenko politički motivisana i da je u pitanju selektivna upotreba pravosudnog sistema. Rusija je takođe kritikovala presudu, uz istu ocenu, da je politički motivisana.