Unikredit banka zatvara više od polovine filijala

PinterestFacebookTwitterShare

Najveća italijanska banka “UniCredit” planira da u narednim godinama zatvori deo filijala zahvaljujući čemu bi od 2015. trebalo da štedi 50 miliona evra godišnje.
 
“Nameravamo da redukujemo površinu koju zauzima mreža filijala banke”, najavio je šef odeljenja za nekretnine “Unicredita” Paolo Đenkareli.

Banka, prema njemu, planira da smanji broj svojih filijala sa sadašnjih 160 na 75 i to pre svega tako što će prestati da radi u iznajmljenim prostorima, ali hoće da proda i deo sopstvenih zgrada.
 
U naredne četiri godine banka će tako ostati bez 292.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora.

Generalni direktor Federiko Gizoni nastoji da skreše troškove i smanjenjem broja zaposlenih na rukovodećim mestima kako bi ojačao finansijske rezerve banke i povećao njenu profitabilnost.

“Unicredit” planira u januaru iduće godine da ponudi na prodaju akcije u vrednosti 7,5 milijardi evra. Pored toga, banka će ukinuti 6.150 radnih mesta do 2015. i prodati imovinu u zemljama koje za nju nisu strateške.

Banka, na primer, razmatra prodaju centrale u Hamburgu i nekoliko zgrada u Rimu. U Milanu gde joj je glavno sedište, banka raskida ugovore o najmu i sprema se na seldbu u novu centralu firme 2013.

U Austriji, “Unicredit” će preseliti svojih 4.000 radnika iz više zgrada u jednu, u predgrađu Beča, a slično će postupiti u Zagrebu, Sofiji, Bukureštu, Moskvi i Pragu.

“Uštedećemo na troškovima ne samo otpuštanjem zaposlenih, nego i na energiji posle preseljenja u efikasnije i kvalitetnije zgrade”, dodao je Đenkareli, prema kome će “Unicredit” tako smanjiti emisiju ugljen dioksida za 50 odsto.