Unapređenje rasnog sastava ovaca na teritoriji Grada Niša

PinterestFacebookTwitterShare

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša dodelila je poljoprivrednom proizvođaču Miljanu Miljkoviću iz Gornjeg Međurova 15 priplodnih ovaca rase Virtemberg. Ova visokokvalitetna grla su nabavljena po Programu za razvoj poljoprivrede u 2011. godini, sa ciljem da se unapredi rasni sastav ovaca na području Grada Niša. Proizvođač će u narednih pet godina, isporukom jagnjadi težine 30 do 40 kilograma, vratiti dobijena sredstva.  

Ovu jagnjad će, na osnovu konkursa, preuzimati drugi proizvođači, sa istom obavezom. Na ovaj način, sa početnim ulaganjem od oko 550.000,00 dinara,  vrlo brzo će se značajno popraviti struktura ovčarske proizvodnje.

Virtemberg ovce su starosti 12 meseci su nabavljene sa farme „Miljković“ iz sela Šapine kod Požarevca.

Grla su izuzetno kvalitetna i umatičena.

Karakteristika rase Virtemberg je dobra tovnost i mali utrošak hrane za kilogram prirasta. Te osobine ih čine izuzetno pogodnim za tov i proizvodnju mesa.

Isporukom ovih priplodnih ovacaUprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša nastavlja sa aktivnostima započetim 2010. godine kada je nabavljeno 15 ženskih i dva muška grla iste rase, smeštenih u Sečanici. Jedan ovan iz prethodne nabavke biće dodeljen Miljanu Miljkoviću, tako da će na području grada biti  dva matična stada.