Novi red vožnje Železnice Srbije od 11. decembra

PinterestFacebookTwitterShare

 
Železnica Srbije će od nedelje, 11. decembra, početi primenu novog reda vožnje u kojem će svakodnevno saobraćati 432 voza u međunarodnom i unutrašnjem putničkom saobraćaju.
 
Putnici iz Srbije će direktnim vozovima moći da putuju do 15 evropskih gradova – Ciriha, Filaha, Budimpešte, Moskve, Kijeva, Praga, Bratislave, Bukurešta, Ljubljane, Zagreba, Istanbula, Sofije, Skoplja, Sarajeva i Bara. 
 
Po novom redu vožnje voz „Ivo Andrić“ na relaciji Beograd-Budimpešta polaziće iz glavnog grada Srbije u 11.03, a iz stanice Budimpešta Keleti u 9.05. Voz „Beograd“, na istoj relaciji polaziće iz Beograda u 22.10, a iz stanice Budimpešta Keleti u 22.20 i u svom sastavu neće imati direktna kola do Beča i iz glavnog grada Austrije. 
 
Međunarodni vozovi Beograd-Sofija i Beograd-Skoplje, od Beograda do Niša saobraćaće u istoj kompoziciji i polaziće iz Beograda u 21.50 sati. Vreme polaska voza iz Beograda za Sarajevo, je promenjeno, pa će iz beogradske stanice voz od nedelje kretati u 8.05. Od novog reda vožnje, u vozu „Nikola Tesla“, koji saobraća na relaciji Beograd-Zagreb-Beograd, neće biti direktnih kola za Veneciju, dok će Evro siti voz „Sava“ između Beograda i austrijskog grada Filaha saobraćati bez direktnog vagona za Minhen. U međunarodnom vozu „Avala“ na relaciji Beograd-Prag, direktna kola za Kijev i iz tog grada saobraćaće po potrebi, dok u letnjoj sezoni neće saobraćati direktna kola na relaciji Bratislava-Subotica. Železnica Srbije je navela da će u saobraćaju sa Crnom Gorom u okviru novog reda vožnje iz Beograda za Bar saobraćati dva voza, jutarnji iz stanice Beograd u 9.10 i večernji u 20.10. 
 
U letnjoj sezoni 2012. godine, biće uveden i autovoz Beograd-Bar koji će polaziti iz beogradske stanice u 21.10. Voz „Panonija“ između Subotice i Bara saobraćaće samo tokom letnje sezone, a u zimskoj će na relaciji Subotica-Beograd-Bar i obratno saobraćati direktna kola u sastavu voza „Lovćen“ (Beograd-Bar). U pograničnom saobraćaju, zadržani su vozovi sa Mađarskom na prelazu Horgoš, sa Rumunijom na prelazu Kikinda-Žombolja, dok na graničnom prelazu Šid-Tovarnik, od novog reda vožnje, neće saobraćati pogranični vozovi sa Hrvatskom, navodi se u saopštenju.