Treći seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe

PinterestFacebookTwitterShare

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Ljubiša Dimitrijević otvorio je juče Treći seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije koji će trajati do 9. decembra 2011. godine na Zlatiboru.
 
Tom prilikom Dimitrijević je izjavio: „Naš zadatak je da ubrzamo komunikaciju stručnih službi i proizvodjača. Cilj je da poljoprivredna gazdinstva obučimo i da zajedno sa njima odlučimo šta će i koliko proizvoditi i što je najvažnije, da im napravimo put do tržišta“.
 
„Strategija u poljoprivredi postoji ali kada dodje do ubiranja plodova i plasmana na tržište, proizvodjači su nezadovoljni. Ovi problemi mogu se izbeći novim načinima organizacije rada i kontakata sa poslovnim partnerima“, rekao je Dimitrijević.
 
Klemens Gelhard, predstavnik američkog Ministrstva poljoprivrede je izjavio: „Cilj saradnje je poboljšanje proizvodnje a u Srbiji imamo odličnog partnera. Mi pomažemo i sami radimo dosta toga ali sada pratimo Srbiju koja je zaista dobar partner“.
 
Na seminaru učestvuje 300 predstavnika Ministarstvava poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, savetodavci iz evropskih službi i predstavnici Ministarstva poljoprivrede SAD.
 
Oni će tokom seminara razmotriti mere subvencija i podrške poljoprivrednim proizvodjačima, značaj povezivanja sa bankama i industrijom kao i značaj poljoprivredne stručne službe u lancu proizvodnje hrane.
 
Seminar se održava u organizaciji Instituta za primenu nauke u poljoprivredi a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede SAD.