Kosovo vraća zabranu na srpsku robu

PinterestFacebookTwitterShare

Skupština Kosova usvojila je predlog poslaničke grupe Samoopredeljenje da se u trgovinskim odnosima sa Srbijom vrate mere reciprociteta.
 
Za predlog Samoopredeljenja je posle burne rasprave u kojoj je opozicija optuživala vladu da nije smela da dozvoli povlačenje mera reciprociteta, glasalo 42 poslanika, 33 je bilo protiv i dva uzdržana.

U tri tačke predloga Samoopredeljenja predviđeno je da vlada preduzme mere punog političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta prema Srbiji.

U drugoj tački zaključka ističe se da Ministarstvo trgovine i industrije zajedno sa domaćim proizvođačima treba da podstiče i da rukovodi procesom pronalaženja zamene proizvoda koji se uvoze iz Srbije. Vlada treba da jača sve državne mehanizme da obezbedi striktno poštovanje reciprociteta prema Srbije, kaže se u trećem zaključku koji je na predlog Samoopredelenja usvojila Skupština.

Prištinski mediji su javili da su i neki poslanici vladajuće koalicije pogrešno glasali za povratak mera reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom. Zamenica premijera i ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari Ljilja rekla je da sada Kosovo, u suštini, na neki način sprovodi mere reciprociteta.

„Mi na neki način primenjujemo mere reciprociteta, zato što Srbija dozvoljava naše proizvode da uđu na njihovu teritoriju, dok mi takođe omogućavamo da njihova roba uđe na Kosovo“, kazala je Kusari Ljilja.