Tarket je izvoznik godine

PinterestFacebookTwitterShare

Najbolji izvoznik u 2011. godini je kompanija „Tarket“, iz Bačke Palanke, koja je na strana tržišta od početka godine već plasirala proizvode u vrednosti većoj od 100 miliona evra.


„Vlada Srbije veoma je zainteresovana da podrži sve izvoznike i to je deo novog modela razvoja privrede koji je započet pre nekoliko godina,“ izjavio je Mirko Cvetković, premijer Srbije, na svečanosti povodom nagrade koju dodeljuje SIEPA.

Premijer je istakao da statistički podaci pokazuju da izvoz Srbije u poslednje dve-tri godine ima značajan rast, a samo za deset meseci ove godine porastao je 25 odsto u odnosu na isti period lane. Cvetković je napomenuo i da je Srbija ove godine dostigla istorijski najveći stepen pokrivenosti uvoza izvozom u poslednjih 15 do 20 godina.
 
Pored „Tarketa“, koji svoje glavne proizvode podne obloge od vinila i višeslojne parkete plasira na tržište regiona, ali i Rusije, Belorusije, Ukrajine, Švedske i Poljske, nagradu za najboljeg izvoznika u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobila je „Fabrika specijalne opreme Goša“, iz Simićeva, koja celokupnu proizvodnju auto mešalica za beton izvozi na tržišta Nemačke, SAD, Brazila, Belgije i Indije.

Nagradu za najbolji izvozni proizvod ove godine dobila je kompanija „Medika sistems end prodakts“, za svoj proizvod koji je potpuno projektovan i proizveden u Srbiji.

Posebno priznanje u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobila je kompnija „Eleks komerc“ iz Beograda.