Citigroup „reže“ 4.500 radnih mesta

PinterestFacebookTwitterShare

Američki bankarski gigant Citigroup najavio je masovno rezanje radnih mesta, s ciljem smanjenja troškova poslovanja usled neizvesnog privrednog okruženja.
 
Prema pisanju Bloomberga, treća najveća američka banka planira u nadolazećim mesecima da ukine 4.500 radnih mesta u divizijama širom sveta. Zbog planiranih otpuštanja, grupacija će u četvrtom tromesečju uknjižiti 400 miliona dolara troškova. U Citigroupu je inače krajem septembra radilo oko 267 hiljada ljudi. Rezanje radne snage i mere štednje ranije su već najavili globalni konkurenti Citigroupa, kao što su HSBC Holdings, Bank of America i BNP Paribas.
 
Analitičari procenjuju da će nesigurnost na tržištima i evropska dužnička kriza ove godine rezultirati sa oko 200 hiljada otkaza u globalnoj finansijskoj industriji. Finansijske grupacije smanjuju osoblje kako evropska dužnička kriza trese tržištima kapitala, smanjuje prihod od trgovanja akcijama i obveznicama, i odvraća kompanije od akvizicija i ponuda akcija. Dodatni pritisak istovremeno vrše i regulatori sa zahtevima za dodatne rezervacije protiv rizika, što smanjuje profitabilnost pojedinih bankarskih divizija.