Kanađani našli zlato u Žagubici?

PinterestFacebookTwitterShare

Kanadska kompanija “Avala risorsis” je nastavila istraživanja u okolini Žagubice, ponovo pronašla značajne rezerve zlata, pišu Novosti.
 
U istražnom polju “Jasikovo”, na mestu zvanom Kraku – Bigar, analizirajući sadržaj jedne bušotine, utvrdili su srednji sadržaj zlata od čak – 8,1 gram po toni.
 
U “Avala risorsisu” navode da se na osnovu dosadašnjih rezultata može zaključiti da su ležišta zlata u okolini Žagubice slična rudnicima ovog plemenitog metala u Nevadi. 

Po dosadašnjim saznanjima, tragovi zlata pojavljuju se u opsegu dužine 20 i širine osam kilometara, mada postoje indicije da se zlatna žila prostire dužinom od čak 70 kilometara. Zbog toga je kanadska kompanija obezbedila dodatnih 35 miliona dolara, kako bi u potpunosti “pokrila” i istražila teren u okolini Žagubice.
 
Početkom novembra prošle godine, analizirajući sadržaj bušotine duboke 220 metara, kanadska kompanija ustanovila je srednji sadržaj od 4,3 grama zlata po toni. Posle tog otkrića, nedaleko od prve bušotine, na dubini od 256 metara, pronađen je srednji sadržaj od neverovatnih 22,4 grama zlata po toni. 

Početkom februara, nedaleko od prve bušotine, na još jednoj lokaciji ustanovljen je na dubini od 16. do 26. metara, srednji sadržaj zlata od 3,22 grama po toni. Ležišta sa dva grama zlata po toni smatraju se ekonomski isplativim, pod uslovom da taj sadržaj prate i odgovarajuće količine rude. 

Istraživanja kanadske kompanije imaju svu podršku Braničevskog upravnog okruga. Opština Žagubica je u grupi nerazvijenih područja u Srbiji. Zbog toga se sve nade polažu u razvoj turizma i oživljavanje privrede, koja je u ovom kraju poslednjih godina skoro potpuno zamrla. 

„Svaka nova investicija dragocena je za Braničevski okrug, naročito kad je u pitanju ovako nerazvijeno područje. Istraživanja kanadske kompanije stvaraju mogućnost za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta u ovoj homoljskoj opštini i zbog toga imaju svu našu podršku, naravno, ukoliko se budu pridržavali standarda vezanih za zaštitu životne sredine“, kaže za “Novosti” načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran Petrović.