Za somalijske gusare 2011. rekordna godina

PinterestFacebookTwitterShare

Finansijska kriza već godinama drma države širom planete, ali čini se kako je ova godina nekima bila jedna od najprofitabilnijih u istoriji. Naime, 2011. ostaće u pamćenju kao rekordna po visini otkupnina koje su naplatili somalijski gusari, javlja Hina.
 
„Ove godine obaramo sve rekorde u visini otkupnina. Gusari su u 2011. – koja još nije gotova – dobili 135 miliona dolara, a lani 80 miliona“, rekao je kontraadmiral Kristijan Kanova u razgovoru za internet stranicu Bruxelles2, koja se bavi evropskom spoljnom politikom i obranom.
 
Taj nagli skok povezan je s „eksponencijalnim povećanjem visine otkupnine po brodu“.
 
Gusari su 2007. u proseku dobijali oko 600.000 dolara po brodu, 2010. 3 miliona, a 2011. 4,6 miliona, dodao je, napomenuvši da se u novije vreme otkupnine penju i na 6 miliona dolara.
 
Zahvaljujući delom i međunarodnim vojnim snagama, broj trgovačkih brodova koje su gusari oteli „nikada nije bio niži“, budući da je 2011. „oteto 8 brodova s 200 ljudi“, a lani je oteto 30 brodova. Premda je broj napada porastao oko 15 odsto na godinu, „oni nisu bili toliko uspešni“, uspeo je tek svaki četrnaesti napad, a godinu ranije je uspeo svaki četvrti.
 
Kanova je rekao da se „ne treba zavaravati pričama o siromašnim Somalijcima koji postaju gusari zbog bednih uslova u kojima žive. Gusarstvo je danas pre svega kriminalno preduzetništvo, sa grupama koje imaju samo jedan cilj: novac“.
 
Taj novac „ide u dijasporu. Reciklira se i na regionalnom nivou, u Somaliji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (za kupovinu motora i goriva), u Džibutiju“, dodao je Kanova.