Posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića nakon 53 godine u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Posmrtni ostaci velikog srpskog pravnika i istoričara Slobodana Jovanovića posle 53 godine trebalo bi večeras da stignu u Beograd.

 
Kako je Tanjugu rekao član Odbora za organizaciju prenosa posmrtnih ostataka Jovanovića ispred Srpske akademije nauka i umetnosti Dragoljub Živojinović, planirano je da Jovanovićevi ostaci stignu večeras avionom JAT-a iz Londona. Do sahrane, koja će biti održana u subotu 10. decembra, biće smešteni u kapeli na Novom groblju.
 
Živojinović je objasnio da ukoliko se eventualno dogodi da zbog magle na londonskom aerodromu ne bude moguće da avion poleti, ostaci Jovanovića biće prebačeni sutra.
 
Jovanović je za vreme Drugog svetskog rata bio predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu u Londonu, a preminuo je 1958. godine i sahranjen na groblju Kensal Grin u tom gradu. Kao istaknuti pravnik, Jovanović je bio profesor i dekan beogradskog Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije nauka.
 
Posle više od pola veka, njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1. decembra i organizovano je njihovo prenošenje u Srbiju, navodi se u saopštenju i dodaje da će sahrana biti obavljena pod okriljem Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta.
 
Sahrana Slobodana Jovanovića biće u subotu 13.30 sati, a prethodno će u 11 sati na Pravnom fakultetu biti održana komemorativna sednica u amfiteatru koji nosi njegovo ime. Odmah potom, u 12 sati, ispred zgrade fakulteta svečano će biti otvoren Plato Slobodana Jovanovića. Na komemoraciji će, kako je najavljeno, govoriti dekan tog fakulteta Mirko Vasiljević, rektor Univerziteta Branko Kovačević i predsednik SANU Nikola Hajdin.
 
Kapela na Novom groblju u kojoj će biti izloženi posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića biće otvorena za mimohod od 10 sati, a opelo će biti obavljeno u 13 sati.
 
Jovanovića su komunističke vlasti osudile u odsustvu 1946. godine na kaznu lišenja slobode s prinudnim radom u trajanju od 20 godina, gubitak političkih i pojedinih građanskih prava u trajanju od 10 godina, konfiskaciju celokupne imovine i na gubitak državljanstva, navodi se u saopštenju.
 
Okružni sud u Beogradu je 2007. godine doneo rešenje kojim se utvrđuje da je ta presuda Vrhovnog suda FNRJ (Vojnog veća) „ništavna od trenutka njenog donošenja“, kao i sve njene pravne posledice i da se poznati naučnik smatra neosuđivanim.
 
Inicijativu da se posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića prenesu u Beograd i tu sahrane pokrenuli su 1997. godine Pravni fakultet i SANU.