Nafta oko 101 dolara uoči samita EU

PinterestFacebookTwitterShare

Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku trguje po ceni od nešto ispod 101 dolara za barel.
 
To je cena postignuta uoči odluke Evropske centralne banke (ECB) o kamatnoj stopi, kao i početka ključnog samita na temu dužničke krize na starom kontinentu.
 
Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u januaru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 12 centi na 100,61 dolar za barel, dok je sa druge strane evropska „brent“ nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za isti iznos na 109,41 dolar za barel, prenela je agencija AP.

Evropski lideri će se popodne sastati u Briselu kako bi razgovarali o mogućem ograničenju potrošnje i načinima primene te mere, u pokušaju sniženja dugova zemalja kao što su Grčka i Italija i vraćanja izgubljenog poverenja investitora. Neki analitičari očekuju da će ECB sniziti kamatne stope da bi podstakla kreditiranje i ekonomski rast.

Cena najvažnije energetske sirovine se tokom poslednje tri sedmice kreće oko 100 dolara za barel dok trgovci pokušavaju da procene da li i dalje spor, ali ipak sve brži rast američke privrede opravdava dalje poskupljenje nafte.

Ulagači takodje iščekuju sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte sledeće nedelje u Beču, u očekivanju pokazatelja da bi taj kartel mogao da poveća proizvodnju u svrhu podsticaja pada cene „tečnog zlata“. Lideri OPEK-a su juče na konferenciji u Kataru istakli da je svetsko tržište nafte adekvatno snabdeveno.