Bez KAP-a suficit struje već od 2013.

PinterestFacebookTwitterShare

Neizvesna budućnost Kombinata aluminijuma i Železare izazvala je i analizu kako bi moguće gašenje tih proizvodnih kapaciteta od 2013. godine uticalo na potrošnju električne energije. Time su se bavili u nezavršenim izmenama Strategije razvoja energetike.
 
Dok je prestanak proizvodnje pesimistički scenario u ekonomsko-socijalnom smislu, to bi se pozitivno odrazilo na smanjenje potrošnje energije i Crna Gora, koja uvozi oko trećinu nedostajuće struje, lakše bi postala izvoznik. Suficit struje imali bismo već od 2013. i bio bi ostvaren bez gradnje energetskih objekata do 2023. godine.
 
U neusvojenom nacrtu Strategije razrađeno je više scenarija, od rada KAP-a i Železare u punom kapacitetu i dugoročno, preko prepolovljene proizvodnje nakon 2013. do mogućnosti zatvaranja fabrika od te godine.
 
„Uočava se značajan uticaj gašenja dveju značajnih proizvodnih kapaciteta, i na ukupnu finalnu potrošnju i na potrošnju električne energije“ ukazano je u nacrtu konzorcijuma koji predvodi norveški Kovi.
 
Bez gradnje elektrana do 2023.


Naglašeno je da bi potrošnja energije rasla i ukoliko bi KAP u budućnosti radio samo sa pola svojih kapaciteta, ali bi izvoz bio veći u odnosu na sadašnju situaciju i scenario koji podrazumeva “puni rad” Kombinata. Ocenjeno je da je scenario da KAP ne radi od početka 2013. odnosno da nema njegove potrošnje, “vrlo pesimističan u ekonomskom i socijalnom smislu (velik broj zaposlenih bi ostao bez posla, a i dosta drugih koji su vezani za njegovo poslovanje)”.
 
„Što se tiče obezbeđenja dovoljnih količina električne energije, ova situacija je najjednostavnija. Već od početka 2013. postojao bi i mali suficit u bilansu električne energije. Uz fiksnu izgradnju obnovljivih izvora, kao i u ostalim varijantama, u ovom scenariju nema potrebe graditi ništa do 2023. godine.
 
Tada bi u pogon trebalo da uđe jedan blok termoelektrane Maoče. Do 2030. nema ulaska u pogon novih elektrana. I u tom slučaju bi velik deo električne energije koji proizvede blok u TE Maoče mogao biti namenjen izvozu“ piše u preliminarnom nacrtu, koji “Vijesti” imaju.