Srbija alternativa bugarskoj trasi

PinterestFacebookTwitterShare

Odluka Bugarske da odustane od izgradnje naftovoda Burgas – Aleksandrupolis mogla bi da u prvi plan izbaci alternativne rute preko Rumunije i Srbije, izjavio je direktor ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost Konstantin Simonov.
 
Simonov je ocenio da Bugarska prilazi saradnji sa Rusijom sa političkog, a ne ekonomskog stanovišta, naročito posle dolaska nove vlade premijera Borisa Borisova koja se usredsredila na saradnju sa SAD.
 
On je podsetio da je Bugarska odbila da obnovi sporazum o isporukama ruskog gasa, jer je bila pogođena rusko-ukrajinskim gasnim ratom u januaru 2009, pa će to gorivo dobijati od Azerbejdžana “uprkos činjenici da ne postoji gasovod koji povezuje Bugarsku i Tursku”.
 
Simonov je rekao ruskim medijima da je projekat Burgas – Aleksandrupolis “zamišljen kao alternativa isporukama nafte preko Turske”. Prema njegovim rečima, rivalski projekat naftovoda Samsun – Čejhan ne može nazvati alternativom, pošto je to “naftovod od Turske do Turske koja se poslednjih godina takođe pokazala kao problematičan partner (za Rusiju)”.
 
Bugarska je saopštila da odustaje od izgradnje transbalkanskog naftovoda Burgas – Aleksandrupolis, koji je zamišljen kao alternativa i mogućnost rasterećenja turskih moreuza Bosfor i Dardaneli. Sofijski dnevnik “Standard” je objavio da je odluka donesena iz finansijskih razloga.
 
Drugim učesnicima u projektu, Rusiji i Grčkoj, Sofija predlaže poništavanje trostranog sporazuma iz 2007, a ukoliko do toga ne dođe u narednih 12 meseci, Bugarska će se jednostrano povući iz projekta u kojem kontrolni paket pripada ruskim kompanijama predvođenim “Transnjeftom”.
 
Naftovod od bugarske luke Burgas na Crnom moru do grčkog Aleksandropolisa na Egejskom, projektovan pre više od 10 godina, trebalo je bude dug oko 300 kilometara uz kapacitete za transport do 50 miliona tona nafte godišnje.