„Konji vrani“ biće obnovljeni sledeće godine

PinterestFacebookTwitterShare

Početak umivanja čuvene skulpture ”Konji vrani” na ulazu u parlament sačekaće narednu godinu. Iako je ”šminkanje” dela vajara Tome Rosandića najavljeno za tekuću godinu, posao vredan 5,4 miliona dinara, odložen je zbog lošeg vremena i sačekaće proleće. Ovo će biti prva obnova skulpture još od 1937. godine, kad su se konji propeli na plato sadašnjeg Doma narodne skupštine.
 
Zamenik sekretara skupštine Milan Brzaković objašnjava za ”Novosti” da su stigle tri ponude firmi koje su želele da ulepšaju ”Konje vrane”, ali je postupak prekinut: „Zima nas hvata, a to nije adekvatno vreme za rad na skulpturi. Kada se stvore meteorološki uslovi, opet ćemo objaviti javni poziv i nastaviti posao. Novac je planiran i u budžetu za narednu godinu.“

U poslednjih nekoliko meseci pravljene su procene šta sve treba uraditi. Došlo se do podataka da su najpoznatiji ”konji” u Srbiji napravljeni od 79 procenata bakra, 20 odsto cinka, a ostatak njihovih tela izliven je od olova. Potrebno je očistiti ih od korozije, čađi i vratiti im originalnu zelenkasto-braonkastu boju. Posao je pod lupom predstavnika Narodnog muzeja i dva zavoda za zaštitu spomenika – gradskog i republičkog.

Dok Brzaković tvrdi da, posle sedam decenija čekanja na obnovu, nekoliko meseci odlaganja radova neće dodatno naškoditi ”konjima”, istoričar umetnosti Nikola Kusovac smatra da je svaki dan bitan. „I da su korišćeni najkvalitetniji materijali za izradu skulpture, prošle su decenije od kada nije rađeno na njoj, pa je sigurno dosta oštećena. Preživela je ratove i rafale, a nalazi se u centru grada gde je svaki dan guši zagađeni vazduh. Po konjima su padale i kisele kiše i nagrizale ih“, smatra Brzaković.