Proverava se ugovor o transportu gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je danas Tanjugu da srpski i mađarski advokati trenutno „češljaju“ ugovor o transportu gasa kroz Mađarsku za Srbiju i izrazio očekivanje da će ishod pregovora sa mađarskim partnerima, koji se tiču cene tranzita gasa kroz tu zemlju, biti pozitivan za „Srbijagas“.

 
„U ovom momentu, u ‘Srbijagasu’ su naši i mađarski advokatski timovi koji ‘češljaju’ ugovor. Videćemo šta kažu advokati, tehnika, šta kažu evropski paketi koji regulišu tu oblast, evropske preporuke. Videćemo i šta kaže međunarodno pravo i nadamo se pozitivnom ishodu za ‘Srbijagas'“, rekao je Bajatović.
 
On je napomenuo da je „Srbijagas“ mađarskim partnerima ispostavio zahteve koji se odnose na deo za koji Srbijagas smatra da je oštećen i dodao da se „ovih dana“ očekuje odgovor.
 
„Ukoliko taj odgovor ne stigne, mi ćemo ići na međunarodnu arbitražu“, poručio je Bajatović.
 
Rukovodstvo „Srbijagasa“ je prošlog meseca najavilo da će započeti razgovore sa mađarskim transporterom za gas, o mogućnosti smanjenja visokih tranzitnih troškova za gas, koji iz Rusije kroz Mađarsku stiže u Srbiju.
 
„Ugovor o transportu gasa za Srbiju kroz Mađarsku je nepovoljan u odnosu na druge slične ugovore koji postoje u EU i „tu ima elemenata koji nisu održivi na duži rok unutar pravila evropske zajednice“, kazao je tada izvršni direktor „Srbijagasa“ Miroslav Malobabić.
 
„Srbijagas“ planira da pokrene arbitražni postupak u evropskim sudovima, ukoliko ne uspeju dogovori sa mađarskim transporterom za gas, najavio je on i podsetio da je aktuelni ugovor o tranzitu gasa kroz Mađarsku potpisan 1998. i da je njegov rok važenja 20 godina, odnosno da bi redovno trebalo da istekne tek 2018.