Ubuduće trajna registracija traktora?

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo unutrašnjih poslova predložiće izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja kojim će se vratiti kategorija trajnih registrarskih tablica za poljoprivredne mašine, izjavio je ministar policije Ivica Dačić.

On je objasnio da će to značiti da kada poljoprivrednici jedanput registruju svoje poljoprivredne mašine to će biti trajna registracija napominjući da sadašnji Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa da traktori i druga poljoprivredna i priključna vozila moraju da budu registrovana svake godine.

„MUP je posle analize i početka izdavanja novih registarskih tablica doneo odluku da prihvati inicijativu Ministarstva poljoprivrede i trgovine, Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i predloge lokalnih samouprava da preispita postojeća zakonska rešenja i predloži nova rešenja i podzakonska akta“, rekao je Dačić nakon stastanka sa ministrom poljoprivrede i trgovine Dušanom Petrovićem u Palati Srbije.

Dačić je napomenuo da je novi Zakon o bezbednosti saobraćaja postavio nove uslove u skladu sa evropskim standardima, koji važe i za poljoprivredne mašine. On je rekao da će biti predloženo i to da se tehnički pregled obavlja ne dva puta nego jednom godišnje i da bude organizovan na nivou okruga ili mesta boravka kako bi se poljoprivrednicima olakšalo.

Dačić je dodao da će biti predložena i uredba koja bi poljoprivrednicima olakšala da dokažu vlasništvo na poljoprivrednim mašinama, starijim od pet godina.On je rekao da će biti obavljeni i razgovori sa Ministarstvom finasinsija i osiguravajućim kućama kako bi se i u oblasti obaveznog osiguranja uvele olakšice za poljoprivredne proizvođače.