Japan planira ispuštanje radioaktivne vode u okean

PinterestFacebookTwitterShare

Japanska atomska centrala „Fukušima-1“ priprema se da u vode Tihog okeana ispusti na desetine hiljada tona ozračene vode, izjavio je predstavnik kompanije TEPCO, u čijem je vlasništvu havarisana nuklearka, Đuniti Macumoto.

 
Macumoto je rekao da postoji želja da se poveća broj rezervoara za skladištenje vode iz „Fukušime-1“ ali da se to ne može raditi beskonačno.
 
Stručnjaci kompanije TEPCO su izjavili da kompanija još procenjuje potencijalnu ekološku štetu ovakve akcije, ali prema procenama, čak i ako slična mera bude neizbežna, šteta po životnu sredinu neće biti velika.
 
Japanska kompanija je bila prinuđena da u aprilu u okean ispusti na desetine hiljada tona niskoradioaktivne vode, što je izazvalo oštru kritiku Južne Koreje i Kine. Očekuje se da će ovog puta njihova reakcija biti još oštrija.
 
Predstavnici industrije ribolova već su izrazili svoj protest. U japanskoj nuklearki voda se koristila za hlađenje reaktora, čije su gorive šipke počele da se tope posle havarije do koje je došlo posle zemljotresa i cunamija.
 
Stabilizacija rada reaktora je tek prva faza u rešavanju krizne situacije. Izvlačenje goriva iz reaktora moguće je tek posle deset godina, dok bi kompletna demontaža nuklearke mogla da traje oko 30 godina.