“Cooper tires” kupio “Trayal”

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici države Srbije i američke kompanije “Cooper tires” potpisali su danas okvirni investicioni ugovor, kojim je predviđeno da ta firma u prvoj fazi u Kruševcu investira više od 50 miliona evra i uposli sedam stotina radnika.

Foto: Tanjug

 
Ugovor su u zgradi Predsedništva Srbije potpisali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i izvršni direktor kompanije “Cooper International” Harold Miler, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i američka ambasadorka Meri Vorlik.

Američka kompanija praktično je kupila fabriku za proizvodnju automobilskih guma u okviru kruševačkog Trayal-a za 13 miliona evra, dok će ostali deo kompanije biti u zajedničkom vlasništvu države i sadašnjeg vlasnika bugarske kompanije “Brikel” pri čemu će država imati udeo od 25 odsto a ostatak će biti u vlasništvu bugarske kompanije.

Tadić je, po završetku ceremonije potpisivanja ugovora, istakao da Srbija ima velike potencijale koje strani investitori prepoznaju, ali i poručio da će vlada raditi na stvaranju još povoljnije poslovne klime.

Predsednik Srbije je podsetio da je u sadašnjim okolnostima veoma teško privući investitore i da sve zemlje imaju probleme da dovedu neku kompaniju iz inostranstva. Tadić je podsetio da je Srbija u protekloj godini imala veći nivo investicija od Mađarske, BiH, Hrvatske i Slovenije zajedno, ali da se time ne zadovoljava.

Podsećajući da je, nakon potpisivanja sporazuma sa “Fiatom”, u Srbiji oformljen klaster autondustrije, Tadić je poručio da će se raditi na tome da se u budućnosti u taj sektor privuku još neke strane kompanije. “Želimo da postanemo zemlja u kojoj će velike i značajne kompanije u budućnosti proizvoditi automobile velikih svetskih firmi”, istakao je Tadić.


Čestitajući američkoj kompaniji zbog dolaska u Srbiju, Tadić je izrazio očekivanje da će iz Srbije gume biti plasirane u ceo svet, a da će, kao i drugi investitori, “Cooper tires” biti zadovoljan kvalitetom radnika.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da podatak da je Srbija za deset meseci ove godine imala strane direktne investicije od 1,75 milijardi dolara, nije izvanredan, ali predstavlja povećanje od 100 odsto u odnosu na 2010.


Premijer je istakao da je “Cooper tires” prepoznao potencijal Srbijei odgovarajući privredni ambijent u kome može da ostvari profit i dodao da današnji ugovor i niz drugih koji će doći govore da će se trend investiranja u Srbiju nastaviti i u 2012. godini.

Predsednik Upravnog odobra “Cooper tires” Roj Arms istakao je da je ta kompanija izabrala Srbiju zbog kvalitetne radne snage, povoljnog geografskog položaja i podrške koju Vlada Srbije pruža u dolasku te kompanije. On je ocenio da će dolazak “Cooper tires”-a u Srbiju doneti profit toj kompaniji, Kruševljanima nova radna mesta, Vladi Srbiji prihod od poreza, a kupcima visoko kvalitetne automobilske gume.

Arms je ocenio da su vrednosti koje karakterištične u srpskom narodu slične onima koje poseduju i cene zaposleni u toj kompaniji, a kojih ima 13.000 širom sveta.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić naveo je da, iako je izgledalo da će kruševački “Trayal” biti zapamćen po lošoj privatizaciji, potpisivanje ugovora sa “Cooper tires”-om pokazalo da to može biti trajno rešenje za kruševačko preduzeće. Prema njegovim rečima, današnji ugovor pokazuje da Vlada Srbije može da privuče multinacionalne kompanije i na jug Srbije.


Ćirić je objasnio da će posle kupovine fabrike automobilskih guma u okviru “Trayal”-a ona poslovati pod imenom “Cooper tires”, pošto će biti u stopostotnom vlasništvu te američke kompanije, koja će proizvodnju sa sadašnjih 500.000 guma ubrzo podići na tri miliona. Ministar je napomenuo i da će u prvoj fazi u fabrici biti zaposleno 500 ljudi, a zatim će broj biti povećan na 700 i sve će to biti dosadašnji radnici “Trayal”-a.

Što se tiče drugog dela kompanije “Trayal” koji je u zajedničkom vlasništvu države i bugarskog “Brikela”, zaposlenima je povezan radni staž, a rešen je i problem dugova koji su konvertovani u vlasništvo države u toj kompaniji.

Ćirić je napomenuo i da u tom delu kompanije koji proizvodi, između ostalog, kamionske gume i gume za bicikle, nastavlja da posluje pod imenom “Trayal”, država ima pravo da raskine ugovor u svakom trenutku.

“Cooper” je jedan od najvećih svetskih proizvođača guma za industrijska i terenska vozila i automobile, i ima 60 postrojenja širom sveta. Takođe je i vlasnik britanske marke “Avon guma”, koja proizvodi gume za motocikle, automobile i trkaće motore.

Pored marke “Avon”, “Cooper” proizvodi gume marke “Din”, “Mastrkraft” i “Starfire”, a posle “Good year”-a je drugi najveći proizvođač guma u SAD.

Proizvodnja guma u Kruševcu će, kako je najavljeno, početi već u prvom kvartalu sledeće godine.