Jesenja suša proredila ozime useve

PinterestFacebookTwitterShare

Sušni jesenji period i dugotrajan nedostatak vlage u zemljištu rezultirao je neravnomernim nicanjem ozimih biljaka i otežanom obradom zemljišta, izjavio je pomoćnik direktora za proizvodnju u Poljoprivrednoj korporaciji Beograd Miloje Kurćubić.
 
Zanemarljive količine padavina i košava koja je dodatno sušila zemljište uticale su na to da je kod ranije posejanih useva ozimih žita nicanje ravnomernije, dok su kod kasnije setve biljke neujednačene, rekao je on. 

Kurćubić je ukazao da je suša „učinila svoje“ i kod lucerke i uljane repice gde je još uočljivije slabo nicanje biljaka, objavljeno je u listu tog poslovnog sistema „Poljoindustrija“.

„Procena je da je oko 200 hektara uljane repice u dobrom stanju, a ostatak sa praznim mestima u polju“, rekao je on, napominjući da će pravo stanje useva biti ocenjeno na proleće.

Navodeći da manjak padavina utiče i na osnovnu obradu zemljišta, Kurćubić je dodao da je za oranje ostalo još oko 800 hektara, najviše u Surčinskom ataru.

„Do kraja novembra je poorano skoro 14.000 hektara, dok je 4.095 hektara podriveno. Za tanjiranje je ostalo 2.350 hektara“, precizirao je on i dodao da očekuje da će poslovi na obradi zemljišta biti urađeni u prvoj polovini decembra.

Od ostalih radova u polju, u toku je rasturanje stajnjaka prikolicama (kemperima), kao i postavljanje cink fosfid mamaca za suzbijanje glodara.