Rusija će udvostručiti izvoz žitarica za 15-20 godina

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija bi mogla da udvostruči izvoz žitarica u narednih 15-20 godina, zahvaljujući većim prinosima i većoj iskorišćenosti poljoprivrednog zemljišta, izjavio je danas zamenik ruskog ministra poljoprivrede Aleksandar Solovjev.
 
Na međunarodnom forumu o žitaricama u Moskvi, Solovjev je rekao da će u ovoj poljoprivrednoj sezoni (jul 2011 – jun 2012. godine) Rusija izvesti najmanje 25 miliona tona žitarica, što će biti „rekordan nivo poslednjih godina“.

On je podsetio da je povećanje proizvodnje i izvoza jedan od dugoročnih strateških ciljeva u razvoju poljoprivrede u Rusiji, prenela je ruska agencija Finmarket.

Kako bi ostvarila zacrtane ciljeve, osim aktivnog razvoja meliorativnih sistema, Rusija planira izgradnju pretovarnih kapaciteta, posebno na ruskom Dalekom istoku.

Solovjev je precizirao da su zemlje Azijsko-pacifičke regije perspektivno tržište za isporuke žitarica, s obzirom na to da se u njima stalno povećava potrošnja.

Za izlazak na ta tržišta Rusija planira da poveća proizvodnju žitarica u Sibiru i izgradi lučke kapacitete na ruskom Dalekom istoku.