Četrdeset novih zemljoradničkih zadruga

PinterestFacebookTwitterShare

Od početka godine do danas u Srbiji je osnovana 41 zemljoradnička zadruga, a najviše zahvaljujući promociji programa „Moja zadruga – kooperativa”, koja je u okviru STAR projekta i uz podršku Ministarstva poljoprivrede vodila NVO „Agroprofit” iz Novog Sada.
 
Prema završenom postupku registracije, najviše zadruga (25) je u mestima gde na papiru ili stvarno već rade zadruge. Posle trideset godina u desetak mesta zadruge su ponovo osnovane i to na inicijativu proizvođača. Međutim, broj novoosnovanih zadruga neće nadoknaditi gašenje ili mirovanje u poslovanju više od 360 zadruga u Srbiji.
 
Voćari su svoje zadruge napravili u Novom Slankamenu, Čereviću i Ritopeku, a pčelari u Nišu. U Svrljigu je formirana ženska zadruga, u Brestaču povrtarska, a ekološka u Zrenjaninu i Aleksandrovcu. Zadruge u Srbiji prošle godine ostvarile su 56,8 milijardi dinara, a za svoje poslovanje koristile su svega 2,27 milijardi dinara kreditnih sredstava.
 
NVO „Agroprofit” i dalje će biti servis za osnivanje novih zadruga i o tome Jelena Krstić kaže:
 
– Svi koji su nas zvali dobili su pravnu pomoć i sve dokumente za osnivanje, a za pet smo platili i sve troškove osnivanja. U toku je postupak za osnivanje još deset zadruga uz našu finansijsku pomoć. Postoji i veliki interes da se osnuju i zadruge za žensko stvaralaštvo na selu. Ipak, najbolji podatak je da novoosnovane zadruge rade – zaključila je Jelena Krstić.
Na spisku novih zadruga nalazi se deset omladinskih i jedan zadružni savez.