Zadrugama nisu vraćene oranice na 1.213 hektara

PinterestFacebookTwitterShare

Zemljoradničke zadruge iz sremskih mesta Stejanovci, Kuzmin i Ruma traže od države da im se vrati ukupno 1.230 hektara zadružne zemlje, koja je prodata ili poklonjena novim vlasnicima.


Većina od 89 sremskih zadruga nebrigom države ostala je bez nepokretne i pokretne imovine i otišla u stečaj, a neke od njih su pravdu potražile na Međunarodnom sudu u Strazburu.

Zemljoradnička zadruga „Fruškogorka“ iz sela Stejanovci pored Rume još od 2002. pokušava da povrati svojih 126 hektara obradivog zemljišta, koje je kupila i unela u postupku integracije u preduzeće „Agroruma“, ali je iste te godine i zatražila da se to zemljište izdvoji iz „Agrorume“ i vrati obnovljenoj zadruzi. 

– Velika je šteta pričinjena seljacima gašenjem zadruga, a ako nam se uskoro ne vrati zemlja, i nama preti stečaj. Sa 126 hektara obradivog zemljišta naša zadruga bi pomogla celom selu, obezbedila kredite za jesenju i prolećnu setvu, planirala otkup poljoprivrednih proizvoda i bila velika pomoć seljacima – navodi Paja Nikolić, direktor zadruge u Stejanovcima.

Zemljoradnička zadruga „Ruma“ iz Rume potražuje 845 hektara zemljišta i zgradu u centru grada. Po zahtevu zadruge, Opštinski sekretarijat za urbanizam i stambeno-komunalne poslove doneo je 2003. rešenje o vraćanju zemljišta i zgrade zadruzi, ali je Ministarstvo finansija ovu odluku poništilo.

Zgrada je prodata za 77 miliona dinara, a od novca su podmirene poreske obaveze „Agrorume“ u koju je bila integrisana i zadruga. Međutim, kako je odluka o prodaji zadružne zgrade usledila nakon njenog izlaska iz „Agrorume“ ceo slučaj sada se vodi pred Apelacionim sudom u Novom Sadu, dok zadrugari već četiri meseca ne dozvoljavaju novom kupcu da preuzme zgradu.

– Mada smo nas 800 zadrugara i kooperanata potpisali sudsku predbelešku da se našom imovinom ne mogu namirivati dugovi „Agrorume“ naša zgrada je ipak prodata, a o povratku zemljišta niko u Vladi i ne razmišlja. Preostaje nam da pravdu potražimo u Strazburu pošto u Evropi znaju da se zadružna imovina ne može rasprodati, što kod nas nije slučaj – naglašava Nebojša Ćapić, direktor zadruge „Ruma“.

I zadruga iz sela Kuzmin kod Sremske Mitrovice, koja opslužuje 65 seoskih domaćinstava, obezbeđuje im repromaterijal i đubrivo i brine o otkupu proizvoda, uporno čeka da joj se vrati njenih 250 hektara zemljišta. Zadružna ekonomija u selu već godinu dana je zaključana, jer je zvanično pripala Poljoprivrednom dobru „Mitrosrem“, koje je nakon neuspešne privatizacije sada u državnom vlasništvu.
 
Kuzminska zadruga čeka da joj Gradska uprava za urbanizam i stambeno-komunalne poslove upravnim postupkom vrati zemljište i ekonomiju. Međutim, da bi sprovela postupak, uprava mora dobiti saglasnost republičke Direkcije za imovinu, koja nikako da stigne.

– Zadruga „Kuzmin“ ima presudu Vrhovnog suda da joj se vrati i movina. Međutim, mi još nismo dobili odgovor od Direkcije za imovinu Srbije, a dva puta smo slali zahtev, pa ceo slučaj stoji nerešen, napominje Miroslav Vladisavljević, načelnik Gradske uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove.