Crna Gora negira da uvodi nacionalnu valutu

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada i Centralna banka Crne Gore (CBCG) negirale su danas navode pojedinih američkih medija da crnogorske vlasti razmišljaju o uvođenje nacionalne valute umesto evra koji je u krizi.
 
Američki listi „Wall Street Journal“ pod naslovom „Banke se spremaju za život posle evra“ piše da CBCG razmatra alternativne opcije u slučaju propasti evra.
 
Povodom tog napisa kabinet premijera Igora Lukšića je saopštio da je prioritet ekonomske politike Vlade „očuvanje evra kao valute koja obezbeđuje monetarnu stabilnost, olakšava razmenu roba i usluga i doprinosi rastu investicija“.
 
Centralna banka je u svom reagovanju demantovala da je američkom listu saopšteno da ta banka „vaga“ šta da se uradi „posle nestanka evra“, jer smatra da „takav scenario nije realan“.
 
„Zato je i netačno da su u toku bilo kakve pripreme za uvođenje nacionalne valute“, saopštila je CBCG.
 
Američki dnevnik je objavio da neke centralne banke u Evropi pripremaju planove za slučaj da njihove zemlje napuste evrozonu ili ako evro propadne. „Vol strit džornal“ navodi da Centralna banka Crne Gore razmišlja o opcijama o „životu posle evra“ – prenose podgorički mediji pisanje američkog lista koji citira glavnog ekonomistu CBCG Nikolu Fabrisa po čijim rečima bi Crna Gora „imala širok spektar mogućnosti – od korišćenja neke druge strane valute, do uvođenja domaće“. Fabris, međutim u toj izjavi dodaje da Crna Gora „nema kapacitet“ da štampa svoj novac.