Crna Gora negira da uvodi nacionalnu valutu

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada i Centralna banka Crne Gore (CBCG) negirale su danas navode pojedinih američkih medija da crnogorske vlasti razmišljaju o uvođenje nacionalne valute umesto evra koji je u krizi.
 
Američki listi “Wall Street Journal” pod naslovom “Banke se spremaju za život posle evra” piše da CBCG razmatra alternativne opcije u slučaju propasti evra.
 
Povodom tog napisa kabinet premijera Igora Lukšića je saopštio da je prioritet ekonomske politike Vlade “očuvanje evra kao valute koja obezbeđuje monetarnu stabilnost, olakšava razmenu roba i usluga i doprinosi rastu investicija”.
 
Centralna banka je u svom reagovanju demantovala da je američkom listu saopšteno da ta banka “vaga” šta da se uradi “posle nestanka evra”, jer smatra da “takav scenario nije realan”.
 
“Zato je i netačno da su u toku bilo kakve pripreme za uvođenje nacionalne valute”, saopštila je CBCG.
 
Američki dnevnik je objavio da neke centralne banke u Evropi pripremaju planove za slučaj da njihove zemlje napuste evrozonu ili ako evro propadne. “Vol strit džornal” navodi da Centralna banka Crne Gore razmišlja o opcijama o “životu posle evra” – prenose podgorički mediji pisanje američkog lista koji citira glavnog ekonomistu CBCG Nikolu Fabrisa po čijim rečima bi Crna Gora “imala širok spektar mogućnosti – od korišćenja neke druge strane valute, do uvođenja domaće”. Fabris, međutim u toj izjavi dodaje da Crna Gora “nema kapacitet” da štampa svoj novac.