Alkotest za rudare

PinterestFacebookTwitterShare

Poslovodstvo Rudnika olova i cinka „Sase“ kod Srebrenice uvelo je alkotestiranje zaposlenih pri ulasku na posao, kao i na kraju radnog vremena.
 
Radnici za koje se utvrdi da su konzumirali alkohol vraćaju se kućama i nemaju dnevnice, a oni za koje se pri izlasku sa posla utvdi da su pili tokom radnog vremena novčano se kažnjavaju.
 
U rudniku „Sase“, koji posluje u sastavu kompanije „GROSS“ iz Gradiške, poslednjih godina učestale su povrede na radu, a bilo je i nekoliko nesreća sa smrtnim posledicama. Zbog toga je nedavno uvedeno alkotestiranje svih zaposlenih pri dolasku na posao, a često i na kraju radnog vremena. Radnicima naviklim na „kapljicu“ ne dopada se ova jedinstvena novina, ali su prinuđeni da je poštuju da ne bi ostali bez posla.
 
„Možda je ovo i dobro jer da nije uvedeno alkotestiranje ne bih imao rakije da proslavim slavu“, kaže jedan iskusni rudar koji je želeo ostati anoniman, priznajući tako da su rudari unosili alkohol i konzumirali ga na radnim mestima.
 
Da li će ova mera predostrožnosti doprineti poboljšanju radne discipline i smanjenju povreda na radu u ovom rudniku vreme će pokazati.