Završen dalekovod od Niša do granice sa Makedonijom

PinterestFacebookTwitterShare

U selu Donje Trebešinje kod Vranja danas je označen završetak radova na izgradnji međudržavnog 400-kilovoltnog dalekovoda od Niša do granice sa Republikom Makedonijom.
 
Potpredsednica Vlade Verica Kalanović rekla je prisustvujući završetku radova na dalekovodu „Niš-Leskovac-granica Makedonije“ da je Srbija danas dobila značajan privredni kapacitet, koji će obezbediti sigurno i kvalitetno snabdevanje električnom energijom područja jugoistočne Srbije.
 
– Ono što je za saobraćaj Koridor 10, to je za elektroenergetiku ovaj dalekovod. On će pre svega domaćinstvima omogućiti kvalitetno snabdevanje električnom energijom, a kako je privreda motor razvoja svakog društva, tako je energetika kičma održavanja svake jake privrede – rekla je ona i dodala da na ovaj način Srbija postaje energetska spona sa ostatkom Evrope i Bliskim istokom.
 
Na mestu gde treba da počne izgradnja velike trafo stanice Vranje 4, svečanosti u Donjem Neradovcu, prisustvovali su i najviši predstavnici EU u Srbiji, predstavnici vlade, preduzeća „Elektromreža Srbije“ i izvođača radova.
 
Zamenik šefa delegacije Evropske unije Adrijan Martins je istakao da je projekat značajan jer će povezati energetsku mrežu Srbije sa mrežom u regionu.
 
– Srbija i ovaj region dobijaju pouzdanije snabdevanje i jeftiniju energiju, što će direktno uticati na konkurentnost zemlje na evropskom i svetskom tržištu. Evropska Unija i dalje planira da finansira slične projekte u Srbiji, kao što su elektrane, trafostanice i drugi kapaciteti. Do sada je u energetski sistem Srbije EU plasirala oko 500 mil EUR – rekao je Martins.
 
Kraj radova na elektroenergetskom koridoru, označio je direktor „Elektromreže Srbije“ Miloš Milanković, istakavši da je izgradnja ovog 141 kilometar dugog dalekovoda od Niša, preko Leskovca i Vranja do makedonske granice, koštala 33,5 mil EUR. On je rekao da je za ovaj elektroenergetski sistem, koji ima kapitalnu važnost za privredni razvoj Srbije, Evropska unija obezbedila 30, a Javno Preduzeće „Elektromreža Srbije“ preostalih 3,5 mil EUR.
 
Na potezu od Niša, preko Gadžinog Hana, Leskovca, Vlasotinca, Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca i Preševa, odnosno do makedonske granice, za tri i po godine, podignuto je 428 stubova.
 
U ovaj inženjerski i građevinski poduhvat ugrađeno je 11.500 kubnih metara betona, 4.800 tona čeličnih konstrukcija, postavljeno 1.300 provodnika i zaštitnih užadi sa optičkim vlaknima, čime je obezbeđena odlična telekomunikaciona mreža na području Jugoistočne Srbije.