Vlada RS se za gradnju autoputa zadužuje 150 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada RS na danas održanoj sednici donela je Odluku o prihvatanju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 150 miliona evra za projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj, odnosno deonice od Prnjavora do Doboja ukupne dužine 36,6 kilometara.
 
Osim deonice od 36,6 kilometara, ovim sredstvima, ukoliko budu odobrena, izradilo bi se i 22,6 kilometara lokalnih puteva. Krajnji korisnik i dužnik ovog kredita je Javno preduzeće „Autoputevi RS“, a da bi kredit bio odobren, potrebna je i odluka Narodne skupštine RS.
 
„Ministarstvo finansija, Ministarstvo saobraćaja i veza i JP ‘Autoputevi RS’ zaduženi su za realizaciju i vođenje postupka pregovaranja o uslovima za dobijanje ovog kredita“, saopšteno je iz Vlade RS.
 
Nezvanično saznajemo da bi kredit bio odobren na period od 15 godina, sa grejs periodom od tri godine uz kamatnu stopu od euribor plus jedan ili uz fiksnu kamatnu stopu koja bi se dogovorila što će biti zadatak Vlade RS i EBRD-a.
 
„Sa EBRD-om odavno imamo saradnju i već dva aktivna kredita, odnosno kredite za drugi deonicu autoputa Banjaluka – Gradiška i izgradnju mahovljanske petlje, tako da bi ovo bio samo nastavak uspešne saradnje“, kazao je  Dušan Topić, direktor JP „Autoputevi RS“.
 
On ističe da se radi o eventualnom kreditu za samo jednu deonicu te da se još čeka odgovor kineske izvozne banke i da dogovori sa njima još nisu završeni.
 
„Kada donesemo odluku o zaduženju i ukoliko kredit EBRD-a bude odobren, već tokom zime možemo da provedemo tender za izbor izvođača i nadzora i na proleće, možda ne na samom početku, započnemo radove na autoputu Banjaluka – Doboj“, kazao je Topić.
 
Podsećamo, prema projektnoj dokumentaciji izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj koštaće oko 400 miliona KM. Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se pronađe partner koji bi finansirao i gradio autoput, međutim, bez uspeha jer su partneri izabrani direktnom pogodbom odnosno CPM iz Slovenije i „Štrabag“ iz Austrije zbog nemogućnosti obezbeđivanja sredstava odustali od svega.
 
Osim ovoga Vlada RS na danas održanoj sednici donela je Uredbu o uslovima za osnivanje i rad predstavništva RS u inostranstvu te usvojila i Konsolidovani izveštaj o izvršenju budžeta RS za period od 1. januara do 30. septembra 2011. godine. Kako se navodi u saopštenju Biroa Vlade RS za odnose s javnošću, ukupna sredstva ostvarena su u iznosu od 1,209 miliona KM što je 101 odsto u odnosu na budžet za prvih devet meseci 2011. godine. Domaći prihodi iznose 1,120 miliona KM ili 108 odsto u odnosu na budžet od čega indirektni porezi 751 milion KM, direktni porezi 253,6 miliona KM i 115,3 miliona neporeskih prihoda.
 
Vlada RS takođe je dala saglasnost Ministarstvu za izbeglice i raseljena lica za trošenje novčanih sredstava u iznosu od 43.563 KM za asfaltiranje puta u izbegličkom naselju Rankovo, Bjelajci, opština Mrkonjić Grad.