Yahoo od spamera dobija 610 miliona dolara odštete

PinterestFacebookTwitterShare

Verovatno svi povremeno dobijate e-mailove u kojima vas neko obaveštava da ste u nekoj e-mail lutriji izvučeni kao dobitnik, čime ste osvojili vredne novčane nagrade, koje možete preuzeti nakon što se javite organizatoru i ostavite tražene podatke. Naravno, radi se o spamerima koji na taj način prikupljaju e-mail adrese, lične podatke, pa čak i brojeve kreditnih kartica naivnih „mušterija“ koje nasednu.
 
Ako ste mislili kako niko ne kažnjava ovakvu vrstu kriminala, prevarili ste se. Naime, ovih je dana sudija američkog Okružnog suda u Njujorku Laure Tejlor Svejn donela je odluku po kojoj će organizatori jedne takve „e-mail lutrije“ morati platiti Yahoo- u odštetu u iznosu od 610 miliona dolara, zbog organizovanja prevare koja je nosila naziv Yahooa, a „napala“ je 11,6 miliona e-mail adresa širom sveta.
 
Mada imena spamera nisu javno objavljena, američki mediji smatraju kako se radi o grupi tajvanskih i nigerijskih građana, koje je Yahoo tužio još pre 3 godine.
 
U sudskoj presudi se navodi kako će spameri od tih 610 miliona dolara, 27 miliona platiti za povredu imena Yahooa, a ostatak za kršenje zakonskog propisa o spam pošti, pod nazivom „Can-Spam Act“.
 
Mada je presuda dobra opomena svima koji se bave ovakvom vrstom spama, ona bi ih ujedno mogla i ohrabriti, jer ako je neko u stanju da plati odštetu od 610 miliona dolara, onda je očito na ovaj način pribavio ogromne svote novca.