Strah od propasti evra pozitivan za tržište nekretnina

PinterestFacebookTwitterShare

Veliki broj građana Srbije odlučio je da sledi Evropljane, pa zbog velike neizvesnosti oko toga šta će biti sa evrom svoju ušteđevinu pretvaraju u nešto sigurnije. Pored toga što se evropska valuta menja za neke druge poput švajcarskog franka, američkog, kanadskog i australijskog dolara, mnogi se odlučuju da investiraju u nekretnine kao trajno dobro, tako da je prodaja stanova pre svega u Beogradu i Novom Sadu naglo povećana.
 
U Srbiji se strah od propasti evra pozitivno odrazio na tržište nekretnina. Cena kvadrata nije korigovana, ali je zabeleženo veliko interesovanje za stanove čija je vrednost do 200.000 evra.
 
Iz agnecija za nekretnine kažu da se mali stanovi lako prodaju, da traženih kvadratura ima na tržištu, ali je ponuda loša jer je malo novih stanova. Da se stanovi sada lakše prodaju, govore i podaci Građevinske direkcije Srbije, koja na Voždovcu zida više od 4.500 stanova za tržište.
 
– Do sada smo u naselju Stepa Stepanović prodali oko 1.250 stanova, a samo u poslednje dve nedelje zaključili smo više od 100 kupoprodajnih ugovora – ističe za „Novosti“ Dragan Grujić, direktor Direkcije. – Kupci imaju rok od sedam dana da uplate kaparu od pet odsto, a za mesec dana i ostatak kupoprodajne cene ako su keš, a za 90 dana ako su kreditni kupci. U poslednje dve nedelje zapazili smo da se uglavnom radi o onima koji plaćaju u kešu ili o kupcima koji će stan isplatiti većim delom u gotovini, a manji deo će obezbediti iz kredita. Mislimo da je povećano interesovanje za kupovinu stanova proizašlo iz straha građana od propasti evra.
 
Miloš Stanojević, izvršni direktor prodaje u Bloku 67 kaže za „Novosti“ da su u ovom preduzeću zadovoljni dinamikom prodaje stanova u naselju Belvil, koja se odvija kontinuirano i raste u poslednjem kvartalu ove godine.
 
– U poslednja tri meseca beležimo dvostruko veće interesovanje nego u istom periodu 2010. godine – navodi Stanojević. – Rast broja kupaca za gotovinu primećuje se još od leta ove godine i u poslednja tri meseca taj odnos je 70 prema 30 odsto u korist takozvanih keš kupaca. Kao jedan od razloga za porast broja keš kupaca vidimo restriktivnu kreditnu politiku. Interesovanje keš kupaca registrovano je i u nedelji štednje, kada je deo građana podizao oročene štedne uloge, a kvalitetnu nekretninu videli su kao dobar vid ulaganja i put da očuvaju vrednost svog novca na duži rok.