Ćirić: Status u martu neće ugroziti ekonomiju

PinterestFacebookTwitterShare

Pomeranje pozitivne odluke o dobijanju statusa kandidata u EU Srbiji prema rečima ministra ekonomije Nebojše Ćirića neće imati uticaja na ekonomska dešavanja u našoj zemlji.
 
„Ne vidim na bilo koji način da će pomeranje pozitivne odluke o statusu kandidata Srbiji imati na ekonomska dešavanja u zemlji. To je prvenstveno politička odluka i trebalo je da bude politički singal EU. Na žalost, on je izostao ali u ekonomskom smislu ne vidim nikakve konsekvence“, rekao je Ćirić novinarima u ministarstvu ekonomije.
 
On je naveo da je Srbija odavno zaslužila status kandidata i da je daleko od njega odmakla u ekonomskom smislu. Potvrdu za to dobio je i ove nedelje na poslovm forumu u Berlinu gde je razgovarao sa postojećim i potencijalnim nemačkim investitorima i dobio uveravanja da će oni nastaviti da investiraju u Srbiju.
 
Konkretno, rekao je Ćirić, tri nemačke velike kompanije Štada, Meser i Frezidijus najavile su za narednu godinu velika ulaganja pri čemu će Štada u sledećoj godini uložiti 20 miliona evra a Frezidijus je već počeo sa pripremnim radnjama i sledeće godine će izgraditi novu fabriku.
 
Nemačke kompanije koje posluju u Srbiji su već podvukle da ne vide da će odlaganje pozitivne odluke o statusu imati uticaja na njihovo poslovanje u Srbiji.
 
Ćirić je ocenio da će formalno status kandidata Srbija dobiti pre ili kasnije i dodao da smo ove godine imali dobre rezultate u privlačenju stranih direktnih investicija tako da nema razloga da se to ne događa i dalje.