Veći izvoz i produktivnost ključ razvoja Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Jedini način da se Srbija brže razvija i otvara nova radna mesta jeste preko modela rasta zasnovanog na izvozu i rasta produktivnosti, navodi se u analizi Svetske banke predstavljenoj u petak.
 
Predstavnik Svetske banke i jedan od autora ekonomskog memoranduma “Put ka napretku – produktivnost i izvoz” Lazar Šestović kazao je na predstavljanju izveštaja da poljoprivreda i metalska i automobilska industrija imaju najveći potencijal za rast izvoza.
 
“Dobra vest je da na osnovu analize prostora za proizvode Srbija ima veliki broj proizovda koji još nisu dovoljno razvijeni, ali imaju veliki potencijal za izvoz”, kazao je on. Šestović je precizrao da se radi o proizovodima hemijske, farmaceutske i tekstilne industrije.
 
Kako je ocenio, glavne prepreke za prelazak Srbije na model rasta zasnovan na izvozu su raspoloživa znanja i veštine radne snage, neefikasan i zastareo energetski sektor, korišćenje zemljišta i prepreke u trgovini.
 
Autor izveštaja Piter Miović kazao je da bi prema scenariju bržeg razvoja zasnovanom na rastu produktivnosti i izvoza Srbija do 2020. mogla da udvostruči bruto domaći proizvod po stanovniku.