Božidar Đelić podneo ostavku

PinterestFacebookTwitterShare

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić podneo je ostavku. Đelić je svoju odluku objavio sinoć u Briselu.
 
Đelić je novinarima rekao da ostavku podnosi zbog toga što današnja odluka Saveta EU da Srbija na proleće dobije status kandidata „nije ono što je Srbija očekivala“.
 
Potpredsjednik Vlade  Srbije je još rekao da zbog toga, kao što je ranije obećao, podnosi ostavku.  On je naveo da je njegova ostavka nije odraz poraza državne politike nego lična odluka jer je sam najavio da će to učiniti.
 
Đelić je krajem avgusta, neposredno nakon posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio da je siguran da će Srbija u decembru dobiti status kandidata i da će u suprotnom podneti ostavku.
 
„Kao odgovoran čovek stojim iza svake svoje reči. Stav o ostavci sam izrazio i pre nego što je lociran (haški optuženik Ratko) Mladić. Siguran sam da će EK pozitivno oceniti stepen reformi koje su do sad sprovedene u Srbiji. Verujem da ćemo u decembru dobiti status kandidata“, rekao je Đelić za list „Danas“ 25. avgusta.
 
Đelić je sinoć u Briselu još rekao da Srbija treba da nastavi evrointegracije. Nije hteo da odgovori na pitanje ko je mogao više da učini ističući da treba videti kako dalje ići jer je EU u interesu građana Srbije.
 
“Moramo nastaviti ka EU i zaštititi naše građane na Kosovu”, rekao je Đelić u Briselu.