Prekinuta proizvodnja na kopu Veliki Crljeni

PinterestFacebookTwitterShare

Uklanjanje jalovine na površinskom kopu Veliki Crljeni Rudarskog basena Kolubara prekinuto je zbog problema sa eksproprijacijom.
 
Direktor tog kopa Milivoje Nikolić rekao je da je otkopavanje jalovine prekinuto 19. oktopbra i ocenio da će se to „docnije odraziti i na proizvodnju uglja“.
 
Nikolić je naveo da je u 2011. na kopu Veliki Crljeni „do ovog trenutka“ proizvodnja uglja veća za oko jedan odsto od plana i iznosi 4,55 miliona tona, a u 2011. planirana je proizvodnja od pet miliona tona lignita.
 
Od planiranih 4,6 miliona kubnih metara jalovine otkopano je i odloženo oko tri miliona kubika, a prekid uklanjanja otkrivke iskorišćen je za remont bagera i drugih postrojenja kako bi BTO (bager-transporter-odlagač) sistem bio speman za nastavak proizvodnje kada se za to steknu uslovi.
 
Proizvodnja uglja na kopu Veliki Crljeni bitna je i zbog toga što se zadovoljavajući kvalitet lignita za termoelektrane Nikola Tesla postiže „homogenizacijom uglja“ sa kopova Veliki Crljeni i Zapadno polje Tamnave.
 
Proizvodnja lignita na tom kopu RB Kolubara počela je 28. oktobra 2009. godine. To je „zamenski kapacitet“ za Istočno polje Tamnave, kapaciteta 31 milion tona uglja uz godišnju proizvodnju od pet miliona tona.