Petrović: Situacija u agraru nije kritična zbog suše

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da situacija u domaćem agraru nije kritična zbog suše i da zemlji u ovom trenutku ne preti nikakva katastrofa.
 
– Očekujemo procene od stručnih institucija kolike bi mogle da budu posledice tromesečnog šušnog perioda po poljoprivredu – kazao je Petrović, ali je istakao da „nikakava katastrofa u ovom trenutku ne preti zbog toga“.
 
On je dodao da ova situacija ipak „zahteva odgovore“ i podsetio da je Ministarstvo poljoprivrede i pre suše, u aprilu ove godine, počelo da planira rešavanje problema nedovoljnog navodnjavanja.
 
Petrović je kazao da se u Srbiji neposredno navodnjava oko 100.000 hektara obradovog zemljišta, dok oko 250.000 hektara ima neki vid navodnjavanja.
 
Ministar poljoprivrede je podsetio da je u predlogu budžeta za narednu godinu predvidjeno 3,2 milijarde dinara za revitalizaciju postojećih mreža za navodnjavanje.
 
– Ta sredstva bi kroz subvencije i subvencionisane kredite bila na raspolaganju svim poljoprivrednicima, vlasnicima zemljišta kako bi njive mogli da opskrbe vodom – kazao je Petrović.
 
Kako je precizirao, taj novac bi trebalo da bude upotrebljen za čišćenje kanala koji snabdevaju vodom oko 130.000 hektara obradivog zemljišta u vlasništvu oko 70.000 domaćinstava.
 
– U ovom trenutku radi se i projekat za 280.000 hektara novog navodnjavanja vredan 200 miliona evra – kazao je Petrović.
 
On je ocenio da bi Srbija s relativno niskim investicijama po hektaru mogla da dodje do 1,1 miliona hektara navodnjavane zemlje, što bi omogućilo smanjenje prosečnog godišnjeg gubitka u agraru od 500 miliona evra, i to samo na osnovnim usevima.