Iscurela radioaktivna voda u reaktoru u Genkaiju

PinterestFacebookTwitterShare

Približno 1,8 tona radioaktivne vode iscurelo je iz rashladnog sistema u nuklearnoj elektrani grada Genkai u japanskoj prefekturu Saga, javile su danas novinske agencije.

Portparol japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost Tecuja Saito saopštio je da je radioaktivna voda, koja je iscurela u petak ujutro, odvodnim cevima sprovedena do skladišta i da ne predstavlja bezbednosni rizik.

– Postoje različiti problemi u Genkaiju, u južnom regionu Kjušu. Medjutim, ne postoji bezbednosni problem posle onoga što se dogodilo – rekao je Saito.

Prema njegovim rečima, voda je iscurela iz jedne pumpe u reaktoru broj tri, a uzrok još istražuje, izvestio je Asošijeted pres, nazivajući ovaj slučaj u centrali kompanije „Kjušu ilektrik pauer“ najnovijim problemom japanske atomske energetike.

Reaktor 3 je u trenutku curenja bio u stanju mirovanja, jer je zaustavljen zbog redovne kontrole. Curenje vode na centrali desilo se u momentu kada Japan nastavlja da stabilizuje situaciju na centrali Fukušima na severoistočnoj obali, gde je u zemljotresu i naknadnom cunamiju 11. marta havarisan reaktor i emitovana velika količina radijacije u vazduh i okean, podseća AP.

Agencija Kjodo navela je da se gradonačelnik Genkaija, Hideo Kišimoto požalio da „Kjušu ilektrik pauer“ nije potpuno otvorena za informacije, jer nije odmah saopštila o curenju vode, već samo o problemima sa pumpom.