Srpska solarna sušara za voće, povrće i bilje

PinterestFacebookTwitterShare

Beogradska firma „NTIM tehnologije“ predstavila je danas svoj najnoviji patent – sušaru za voće, povrće, začinsko i lekovito bilje i pečurke, koja u svom radu koristi solarnu i električnu energiju.


„Solaris jedan“ je sušara patentirana u Srbiji i zaštićena kao međunarodno priznati patent u Americi, Evropi, Rusiji i Indiji, a prema rečima direktora „NTIM tehnologije“  Nenada Veselinovića,  reč je o „trenutno najboljem proizvodu na svetu iz te oblasti“.

Korišćenjem solarne sušare dobija se premijum kvalitet osušenog proizvoda i to zahvaljujući jedinstvenoj konstrukciji, ujednačenoj temperaturi u svim delovima komore i minimalnoj oksidaciji proizvoda.
Njena cena u Srbiji iznosi 25.000 evra, a za kupce iz ostalih zemalja 35.000 evra, a kako je istaknuto na prezentaciji u Privrednoj komori Srbije, investicija u sušaru se vraća za najviše 12 meseci.
Miloš Veselinović iz „NTIM tehnologije“ istakao je da „Solaris jedan“ ima brojne prednosti u odnosu na klasične industrijske sušare, među kojima su mobilnost, do 80 odsto manja potrošnja energije i potpuno iskorišćenje biljnog materijala.

Zapremina sušare je 2,8 metara kubnih, ima 48 polica, a njen dnevni kapacitet je od 400 do 600 kilograma sveže robe, precizirao je on, dodajući da se na primer u njoj dnevno može proizvesti 60 kilograma suve maline, koja u Evropi košta 20 evra po kilogramu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i trgovine Ljubiša Dimitrijević istakao je da ministarstvo podržava takve inovacije koje doprinose povećanju produktivnosti i konkurentnosti srpske poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i postizanju boljeg kvaliteta proizvoda.

On je rekao da naša zemlja poseduje brojne komparativne prednosti za proizvodnju voća, povrća, začinskog i lekovitog bilja i pečurki – tradiciju, povoljnu klimu i zemljište i nezagađenu životnu sredinu.

Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stanković rekao je da je sušeno voće i povrće simbolično zastupljeno u izvozu, pa se godišnje iz Srbije izveze oko 4.400 tona sušenog kontinentalnog voća za oko 12 miliona dolara, a pored suve šljive u izvozu su najzastupljeniji suva breskva, jabuka, kajsija i kruška.

Iz naše zemlje se godišnje izveze oko 3.000 tona sušenog povrća za oko 15 miliona dolara, i to pre svega sušene pečurke i mahunasto povrće, dodao je on.

Godišnje se u Srbiju uvozi oko 200 tona sušenog kontinentalnog voća u vrednosti od milion dolara i oko 13.000 tona povrća za oko 14 miliona dolara, naveo je Stanković.

 On je dodao da se najviše uvoze sušene šljive i kajsije, a od povrća – pečurke, mahunasto povrće i paradajz, šargarepa i krompir.