Prva pošiljka post eksportom krenula iz Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Prva pošiljka robe iz Srbije izvezena je preko poštanske usluge post eksport, a predata je na šalteru pirotske pošte, rekao je danas Tanjugu direktor radne jedinice poštanskog saobraćaja u tom gradu Bogoljub Popović.

„Od trenutka predaje prve pošiljke 16. novembra interesovanje preduzetnika u Pirotu raste i post eksport usluga doprineće oživljavanju privrednih aktivnosti malih i srednjih preduzeća u gradu“, kazao je on.

Vlasnik preduzeća „Kosteks“ Dragoslav Kostić rekao je Tanjugu da je njegova firma prva u Srbiji iskoristila novu poštansku uslugu i u Varnu (Bugarska) poslala uzorak prerađene domaće vune.

„Pošiljka je stigla u predviđenom roku, potencijalni kupac se javio, proverio je kvalitet naše robe i za 23. decembar zakazali smo sastanak na kome treba da dogovorimo uslove saradnje.

Nadam se povoljnom ishodu pregovora i budućoj saradnji“, naveo je Kostić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, pošta je omogućila preduzećima i njihovim vlasnicima da svoju robu u paketima do 30 kilograma težine „pošalje u svet svojim poslovnim partnerima na jednostavan i civilizovan način“.

Vlasnika preduzeća „Fibo“ iz Pirota Miroslav Antić ističe da je ranije imao problema prilikom pokušaja da robu pošalje kupcima van granica naše zemlje.

„Ranije smo se dovijali na različite načine da svoju robu pošaljemo u inostranstvo. Bio nam je potreban veliki napor da manje količine robe dostavimo kupcu ili je pošaljemo kao uzorak prilikom javljanja na tender“, kazao je Antić Tanjugu.

„Robu smo slali autobusom, ili smo morali da angažujemo sopstveni prevoz i ljudstvo. Kad je pošaljemo autobusom, nikada nismo sigurni da li će u predviđenom roku stići na odredište, a ovo je sada sasvim nova priča koja nam olakšava rad i poslovanje“, tvrdi on.

Privrednici u Pirotu navode da je uvođenjem nove usluge prekinuto njihovo „dovijanje uz daleko složeniju proceduru za slanje robe u izvoz“.

Umesto popunjavanja sedam različitih dokumenta, na šalteru pošte izvoznik popunjava samo jedan dokument. Cena usluge zavisi od težine paketa i udaljenosti slanja paketa. Post eksport uslugu mogu koristiti mala i srednja preduzeća za slanje paketa vrednosti do 1.000 evra i težine do 30 kilograma.

Premijer Mirko Cvetković pozvao je 6. decembra preduzetnike da koriste post eksport uslugu. Oko 300.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji mogu da pošalju svoju robu u 237 zemalja širom sveta koristeći novu uslugu pošte.