Mere u susret novom talasu krize

PinterestFacebookTwitterShare

Narodna banka Srbije doneće određene odluke koje će omogućiti bolju likvidnost u bankarskom sistemu putem izmene klasifikacije za pojedine kategorije kredita, dogovoreno je na sastanku državnog vrha sa srpskim privrednicima i predstavnicima banaka.

„Srbija će reagovati na vreme kako bi predupredila efekte novog talasa ekonomske krize čiji se udar očekuje sledeće godine“, izjavio je nakon sastanka sa privrednicima predsednik Srbije Boris Tadić. „Potrošićemo veliku energiju kako bismo minimizovali efekte krize, otvorili nova radna mesta i sačuvali ona koja već postoje“, rekao je Tadić i dodao da veruje da će Srbija i dogodine ostvariti pozitivan privredni rast.

Predsednik je istakao da će se mnoge zemlje suočiti sa novim talasom recesije i čak udvostručavanjem nezaposlenosti, ali da će Srbija iskorišćavanjem svih unutrašnjih resursa i privlačenjem investitora izbeći takvu sudbinu. „Postoji izvesna mogućnost da neka preduzeća koja ne mogu da opstanu u zemljama sa visokom cenom rada dođu u Srbiju, i to se već dešava“, rekao je Tadić i poručio da će, on sam, ali i predstavnici vlade narednih dana razgovarati sa potencijalnim stranim investitorima.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je dogovoreno da Narodna banka Srbije donese određene odluke koje će omogućiti bolju likvidnost u bankarskom sistemu putem izmene klasifikacije za pojedine kategorije kredita. On je dodao da će biti formirana uža gruPa sastavljena od dva predstavnika banaka, dva predstavnika privrede i guvernera i premijera, koji će se sastajati zajedno sa predstavnicima sindikata kako bi se obezbedilo da Srbija sa što manje troškova prođe kroz krizu i da se obezbedi makroekonomska stabilnost.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić precizirao je da postoji prostor da se izvrši korekcija odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banaka, što treba da omogući jednostavnije kreditiranje srednjih preduzeća koja imaju probleme sa likvidnošću. On je je upozorio da je na sastanku državnog vrha sa privrednicima i predstavnicima banaka koji je trajao oko četiri sata ipak zaključeno da inicijativa za smanjenje obavezne rezerve banaka nije korak u dobrom pravcu. Šoškić je rekao da se razgovaralo o zahtevima privrede da se izvrši relaksacija bankarskog sektora na način da se ne ugozi njegova stabilnost. Taj predlog razmatraće Narodna banka Srbije u ponedeljak, dodao je on.

Predsednik kompanije „PSP Farman“ Branislav Grujić, koji je koordinator Pokreta privrednika Srbije, izjavio je večeras da je na sastanku sa državnim vrhom i predstavnicima banaka „pomeren led“ u pravcu rešavanja problema privrede Srbije. Grujić je objasnio da je konkretno dogovoreno smanjenje obavezne rezerve za određenu kategoriju zajmova, pre svega za srednja preduzeća. On je kazao da privrednici očekuju da se na taj način poveća likvidnost tog sektora tako što će se osloboditi dodatna novčana sredstva koja će banke plasirati kroz povoljnije kredite.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je da mera koja je dogovorena na sastanku sa predstavnicima izvršne i monetarni vlasti podrazumeva da će preduzeća imati „mekše“ uslove za dobijanje bankarskih kredita. „Jednostavno će biti mekši uslovi za pristup tim kreditima, jer će biti manje obaveze izdvajanja komercijalnih banaka za rezerve prema Narodnoj banci Srbije (NBS) za odobrene kredite“, precizirao je Bugarin za Tanjug.

Konačne uslove pod kojima će privreda dobijati kredite odrediće, prema rečima čelnika PKS, u ponedeljak operativno rukovodstvo centralne banke.

Na sastanku, koji je održan u Palati Srbija bili su i ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović, ministar ekonomije Nebojša Ćirić i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

Na skupu su bili i generalni direktori velikih javnih preduzeća – Branko Radujko iz Telekoma Srbije, Dragomir Marković iz EPS-a i Dušan Bajatović iz „Srbijagasa“, kao i vlasnik kompanije MK „Komerc“ Miodrag Kostić, predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković, predsednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun i više drugih istaknutih preduzetnika, kao i rukovodilaca najvećih poslovnih banaka u Srbiji.