Optima zainteresovana za OMV u Hrvatskoj i BiH

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija „Optima“ zainteresovana je za preuzimanje benzinskih pumpi austrijske grupe OMV AG u Hrvatskoj i BiH radi proširenja poslova na Balkanu, izjavio je generalni direktor Optima grupe Jurij Belov.
 
Belov je rekao je da je regionalno proširenje jedno od strateških ciljeva kompanije, koja upravlja jedinom rafinerijom nafte u BiH u Brodu, fabrikom motornih ulja u Modriči i lancem benzinskih pumpi Nestro.

„Ozbiljno razmatramo situaciju i zainteresovani smo da uđemo na hrvatskotržište i preuzmemo maloprodajni lanac OMV u Hrvatskoj, kao i u BiH“, rekao je on Reutersu.

OMV planira prodati svoje objekte u Hrvatskoj i BiH i da će razgovori sa zainteresovanim stranama početi u narednih nekoliko meseci. Austrijska kompanija ima 63 maloprodajna objekta u Hrvatskoj i 13 posto udela na tržištu, dok u BiH ima 13 objekata i osam posto udela na tržištu.

Optima grupa, koja je u vlasništvu ruske kompanije „Njeftegazinkor“, u sastavu državne firme „Zarubežnjeft“, ima maloprodajnu mrežu od 88 benzinskih stanica u BiH.

Ova kompanija najavila je ranije da planira da investira 200 miliona evra u širenje maloprodajnog lanca do 2015. godine.