(FOTO) Arhitekte „slučajno“ kreirale neboder koji podseća na napad 11. septembra

PinterestFacebookTwitterShare

Holandske arhitekte iz kompanije MVRDV dizajnirale su u Južnoj Koreji dva solitera koji jezivo nalikuju na njujorške kule bliznakinje u trenutku eksplozije tokom napada Al kaide 11. septembra.
 
Dva solitera, visoka 260 i 300 metara, biće povezani „pikselizovanim oblakom“, odnosno skupom manjih stambenih jedinica, što neodoljivo podseća na trenutak kada je prvi oteti avion pogodio Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.
 
Predstavnici kompanije su saopštili da „tokom dizajnerskog procesa nisu videli sličnost“ sa kulama bliznakinjama. Prema navodima kompanije, „oblak“ je osmišljen na osnovu parametara kao što je, pored ostalog, količina sunčeve svetlosti koja dopire do unutrašnjosti stambenog prostora. U pitanju je jedan od mnogobrojnih projekata kojima MVRDV želi da razbije uobičajen izgled nebodera.
 
„To jebila naša namera, nikako kreiranje slike koja nalikuje na napad 11. septembra“, navodi se u saopštenju kompanije, te dodaje da se izvinjavaju svima čija su osećanja povređena.
 
Neboderi će biti podignuti u Seulu i trebalo bi da budu useljivi do kraja 2015. godine.